Professora destinada a Mallorca: “Mai no hauria pensat que trobar casa aquí seria pitjor que a Formentera”
Davant la desesperació, sospesa la idea de renunciar a la plaça i tornar a ca seva, a Extremadura
L'antiga responsable va presentar el 2015, l'any que va morir un intern i pel qual s'està fent el judici, tres informes sobre deficiències de les instal·lacions
L’exdirectora del centre de menors Es Pinaret acusada d’homicidi imprudent per la mort d’un intern en un incendi el 2015 va demanar personalment millores de seguretat a les dues últimes conselleres de Serveis Socials, l’actual, Fina Santiago, i la seva antecessora, Sandra Fernández.
Una coordinadora del centre ha confirmat avui dimecres en el judici que l’exdirectora va presentar aquell mateix any tres informes sobre deficiències de les instal·lacions en els quals sol·licitava “material antivandálic” i millores dels tancaments i els sistemes de protecció, i ha detallat que aquestes demandes es van plantejar ‘in situ’ a la consellera Fina Santiago durant una visita al centre.
L’antiga responsable del centre d’internament de menors havia exposat les mateixes demandes en sengles visites a la consellera Sandra Fernández i a la pròpia Defensora del Poble, Soledad Becerril, qui va demanar recursos per millorar unes instal·lacions que va trobar deteriorades.
En la tercera sessió del judici, celebrada avui dematí en el jutjat penal 7 de Palma, dos empleats de manteniment han assegurat que van informar d’una avaria en el sistema d’alarma antiincendis al seu cap, l’altre acusat per homicidi imprudent, que com l’exdirectora s’enfronta a una petició de pena de dos anys de presó.
L’acusada, que va dirigir Es Pinaret des de finals de 2014 fins a la seva destitució a finals d’octubre de 2015 (poc després de la mort el 14 d’aquell mes del menor cremat en una habitació), havia remès tres informes sobre deficiències materials a la gerència de la fundació S’Estel, l’entitat pública responsable del tractament de menors amb mesures judicials.
Una coordinadora del centre ha declarat que en l’estiu de 2015 la llavors directora va demanar a la consellera Fina Santiago i els màxims responsables de la direcció del Menor i S’Estel “equips antivandálics, plafons de seguretat, portes corredisses, canvis de finestres”. “A més, hi explicava els motius, com els usava els nois”, ha afegit.
El noi de 17 anys que va morir cremat estava tancat per mal comportament en una habitació sense finestra, amb una reixa exterior, sense timbre d’avís perquè se li havia llevat la instal·lació elèctrica perquè no s’autolesionés, i va calar foc un matalàs amb uns llumins que tenia amagats.
Tots els testimonis del succés que han declarat fins avui han confirmat que no va saltar cap alarma, però ningú sabia llavors que el sistema antiincendis estava trencat. Sí ho ha afirmat un antic vigilant de seguretat del Pinaret que ja no treballava quan es va produir l’incendi mortal. “L’alarma d’incendis no ha funcionat mai, en tots els anys que jo he estat allí”, ha assenyalat avui, per afegir que els matalassos tampoc eren ignífugs, que “no hi havia timbres ni res per demanar auxili” i que les reixes de les finestres estaven deteriorades.
No obstant això, els vigilants que sí treballaven al centre a l’octubre de 2015 han assegurat que aquestes reixes estaven revisades i en bon estat, i el que va obrir la de l’habitació incendiada ha dit que va trigar “segons” a aconseguir-ho i que si va tenir alguna dificultat va ser per l’elevada temperatura que havia agafat el metall pel foc.
Dos tècnics de manteniment de S’Estel que van assistir a les darreres revisions en què l’empresa subcontractada va avisar que el sistema antiincendis del mòdul Tramuntana no funcionaven han declarat que lliuraven els informes d’aquestes actuacions al seu cap o li comunicaven verbalment la incidència.
Un responsable administratiu de S’Estel ha assenyalat que és possible que aquests informes es lliuressin en la gerència de la fundació si el cap de manteniment no estava al centre. També ha confirmat que abans de l’incendi es van comprar matalassos ignífugs.
Davant la desesperació, sospesa la idea de renunciar a la plaça i tornar a ca seva, a Extremadura
Es tracta de la sisena mort per accident de trànsit a Menorca enguany, el pitjor any de la darrera dècada
Va estar involucrat i va ser el principal sospitós de la desaparició de Toni Llabrés, propietari de la finca assaltada
Una empresa amb capital dels Emirats Àrabs vol invertir 200 milions d'euros per produir energia per exportar