Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

Fa fred o tenim fred? Com es calcula la sensació tèrmica?

Són dies de fred, de vent i de temps una mica mogut. Som al mes de febrer i això es nota. Ara bé, no tothom percep el fred de la mateixa manera i, a la vegada, aquesta temperatura no se sent igual a una banda o a una altra. I precisament del fred i del vent volem parlar una mica avui, perquè ambdós factors composen el conegut “windchill”. Vos ho explicam:

Primer de tot, hem de remarcar que nosaltres som petites estufes que ens termo-regulam a uns 36ºC . En general, tant els nins com la gent gran tenen més dificultats per mantenir la temperatura. Davant del fred, aquests perden calor més fàcilment. També les persones que estan primes solen perdre més calor que aquelles que disposen de més greix corporal.

Dit això, la majoria de vosaltres sabrà que, tant el vent com la humitat, tenen molt a veure en com percebem la temperatura. Qui no ha sentit dir qualque vegada que el fred humit de Mallorca és insuportable? O sense anar més enfora, la incomoditat dels menorquins enfront dels dies de tramuntana forta -que no són pocs-. Així com a l’estiu es considera que el factor clau per determinar aquest valor de sensació és la humitat, a l’hivern, efectivament, ho és més el vent.

Així, quan més vent faci acompanyant una temperatura baixa, major sensació tèrmica de fred tendrem. De fet, aquest valor és importantíssim sobretot per tots aquells als quals vos agraden les excursions, ja que en zones de muntanya els cops de vent a vegades poden superar els 100km/h. Aquest fet, combinat amb temperatures baixes, pot suposar la diferència entre anar ben preparat o no anar-hi i, per tant, que això ens suposi un problema.

Per això és tan important, en aquest tipus de situacions, dur roba que ens protegeixi del vent per evitar precisament aquesta variació de temperatura i que ens agafi per sorpresa.

Vos deixam una taula perquè faceu vosaltres mateixos els càlculs de temperatura de sensació 😉

grafico

Foto: Xisco Capó, Coll des Telègraf

Dani Capó

Comentaris:

(*) Camps obligatoris