X

“Fa quatre anys que m’impedeixen anar a Nicaragua”

La repressió de Daniel Ortega s'estén als crítics que viuen a l'exterior. Luis Montoya fa sis anys que viu a Mallorca, i la seva família, que resideix al país d'Amèrica Central, està amenaçada. "Estam monitorats pel Govern", diu

20/01/2022

“Fa quatre anys que m’impedeixen anar a Nicaragua”

Luis Montoya, el 16 de gener als estudis d'IB3 Ràdio. Montoya fa sis anys que viu a Mallorca, i és investigador a la UIB.


Escolta l’entrevista sencera a IB3 Ràdio

De combatre la dictadura dels Somoza i les ingerències externes de la CIA durant els anys 70 i 80, a reprimir la població i organitzar el 2021 unes eleccions que bona part de la comunitat internacional considera una farsa. És el viratge de Daniel Ortega, qui recentment ha pres possessió com a president de Nicaragua. És la cinquena vegada que ho fa, la quarta consecutiva. Mesos abans dels comicis, Ortega havia il·legalitzat els principals partits opositors i empresonat els seus líders. El nicaragüenc Luis Montoya (Ucraïna, 1989) fa sis anys que viu a Mallorca, i és un dels responsables de l’associació Itsaya. És enginyer i investigador a la UIB. Des del 2018, no pot viatjar al seu país a visitar la família per la seva oposició a Ortega. L’Informatiu Cap de Setmana d’IB3 Ràdio l’ha entrevistat per conèixer el seu punt de vista de la situació al país.

-Vau començar amb l’associació Itsaya arran de les revoltes de 2018 a Nicaragua. Què va passar?

-Podríem dir que va ser la gota que va fer vessar el tassó. Es va incendiar una reserva natural i van sortir joves ambientalistes a protestar. Junt amb aquestes protestes, el govern va cometre l’error de fer unes reformes de la Seguretat Social disminuint el percentatge que cobraven els jubilats. Això va fer que els jubilats també sortissin a protestar, i en ser reprimits per la policia, els joves els varen donar suport. Va sortir una universitat sencera, en van sortir dues, i això va causar la revolta sencera a Nicaragua. El Govern no va trobar altra solució que agafar les armes, la violència, la mort, i això va provocar una sublevació del poble de Nicaragua.

-Quin objectiu té Itsaya des de Mallorca?

-Volem donar visibilitat a la situació de Nicaragua. Itsaya és un nom náhuatl, que és la civilització que hi havia a l’Amèrica Central. Vol dir “obrir els ulls”. L’objectiu és poder fer visible allò que passa a Nicaragua i que la població de Mallorca, i en general d’Europa pugui veure què passa al país a través de peces audiovisuals i entrevistes a persones de Nicaragua.

-D’ençà de les protestes, van augmentar els demandants d’asil que venen de Nicaragua. L’any 2020 va ser el tercer país amb més demandants aquí a les Balears, amb gairebé 70 persones. Luis, estau en contacte amb aquests sol·licitants d’asil que arriben a les Balears?

-Sí, amb alguns. Hem tingut unes quantes persones que ens contacten perquè també participam en una xarxa de nicaragüencs a Europa. Per tant, demanen ajuda i arriben a nosaltres. Nosaltres no som especialistes en temes de refugi, però sí que podem assessorar, o almanco indicar cap on han d’anar i donar-los suport amb informació de tot allò que comporta la vida aquí.

-La pandèmia ha suposat un problema afegit per la gent que ha de fugir de Nicaragua?

-Sí, de fet, a partir de 2018 fins al 2020, l’increment havia estat d’un 3.000% de sol·licitants d’asil nicaragüencs a Espanya. El 2020, la pandèmia va suposar un fre perquè pogués viatjar la població cap Espanya fugint de la brutal repressió que hi ha a Nicaragua. El 2021 les fronteres es van començar a obrir i la quantitat de sol·licituds es va tornar a disparar.

-Aquesta és la situació de les persones que han de fugir de Nicaragua. I si parlam de la seva personal, feis feina a la Universitat de les Illes Balears, suposam que no una persona que  sol·licitant d’asil, quina és la seva situació personal en aquest sentit?

-És una situació estable, jo no corr perill físic, però sí que en corr la meva família que és a Nicaragua. El Govern reprimeix a les famílies de les persones que fan tasques de suport a la recerca de democràcia a Nicaragua, també amb la visibilització. Les nostres famílies a Nicaragua reben amenaces, visites de paramilitars, fan voltes per ca ma mare, etcètera. Tot i això, tenim el seu suport.

-Què suposa el fet de ser avui als estudis d’IB3 Ràdio? Vos exposau a un perill afegit?

-Som molts els nicaragüencs a Europa que intentam visibilitzar la situació, intentam aconseguir pressió internacional i fer veure als parlamentaris de cada país, als ajuntaments, què està passant. Òbviament, les persones que participam en aquestes activitats de visibilització estam monitorats pel Govern. Saben qui som, quants, i cerquen com intentar neutralitzar aquestes accions.

-Alguns líders opositors estan empresonats a la presó d’El Chipote, un centre molt temut. Per què s’ha guanyat aquesta fama?

-El Chipote és una presó que va utilitzar la dictadura de Somoza els anys 70, i era una presó de tortures. I Ortega, qui va lluitar contra aquella dictadura, ara utilitza la mateixa presó per torturar opositors. L’any 2021, que era any electoral, diversos candidats van expressar públicament la seva intenció de competir contra Ortega. I a cada candidat que expressava aquesta intenció, li inventaven un cas jurídic i l’enviaven a la presó. De fet, Ortega aquell mateix any va promoure diverses lleis per fer-ho. Cinc candidats presidencials van acabar a la presó.

-Quina part de la societat de Nicaragua encara fa suport a Ortega, tenint en compte la seva trajectòria d’haver lluitat contra la dictadura els anys 70 i 80 i ara sent objecte de les crítiques internacionals?

-L’any passat hi va haver una organització anomenada Urnas Abiertas que va fer un monitoratge de tot l’any electoral. Va intentar fer números del suport que realment tenia Ortega i de les persones que en realitat van anar a votar. Va sortir que manco del 18% de la població va donar suport a Ortega i que en aquelles eleccions hi va haver manco d’un 25% de participació, quan històricament ha estat de més del 70 o 75%.

-Rosario Murillo és des de 2017 vicepresidenta de Nicaragua, és la dona de Daniel Ortega i darrerament ha guanyat protagonisme públic. Quin paper té dins el Govern?

-Rosario Murillo és vista com la ‘vicedictadora‘. Sigui com sigui, tots dos tenen el seu rols de gestió de poder. I ara hi han involucrat els seus fills. Els fills estan involucrats, per exemple, en la gestió de l’ajuda veneçolana que va arribar fa un temps, en el petroli, en diversos negocis d’exportació, etc. I darrerament, fins i tot en política, amb la intenció de fer-los d’alguna manera successors. I el 10 de gener, que va ser la presa de possessió, la Unió Europea i els EUA es van sincronitzar per sancionar de manera simbòlica, aquell dia, també els fills de la parella presidencial.

20/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris