X

Un 35% de les fàbriques de sabates de les Balears ha tancat en els darrers vuit anys

El nombre de treballadors del sector també ha descendit un 17% en aquest període

23/08/2018

Un 35%25 de les fàbriques de sabates de les Balears ha tancat en els darrers vuit anys

El sector del calçat a les Balears segueix en declivi. Una decadència des de fa 50 anys. Si miram les darreres xifres del sector, només en vuit anys, del 2009 al 2017, han tancat el 35% de les empreses que fabricaven sabates a l’arxipèlag, segons l’Institut d’Estadística de les Illes. Uns dels factors d’aquesta crisi és la globalització. Per als fabricants és més rendible elaborar els seus productes a Àsia o Àfrica, on la mà d’obra és més barata.

Als anys 30, durant la guerra civil, el sector gaudia dels seus millors anys. Només a Inca, als anys 50 hi havia més de 2000 treballadors i als anys 70 es varen arribar a concentrar més de 100 fàbriques. Actualment a les Balears tan sols hi ha 102 empreses que es dediquen al calçat, 31 d’elles són a Menorca. Miquel Pieras, historiador d’Inca, explica que el sector va començar a caure a partir dels anys 50, quan molts d’empresaris varen optar per apostar pel sector del turisme.

Pieras assegura que el sector del calçat va a tornar a revifar a principi del segle XX i es va consolidar a Mallorca i a Menorca. Tot i això, va tornar a caure per mor de la globalització, ja que els empresaris tenen menys costos de producció a Àsia o Àfrica. A l’any 2009, 1720 persones feien feina al sector a les Balears. Actualment hi ha gairebé 1400 treballadors, el que es tradueix en una caiguda del 17%.

Des de Menorca, Úrsula Mascaró, dissenyadora de sabates Mascaró, lamenta que les empreses no obtenguin prou ajudes per fer producte local. Diu que no és el mateix -per mor al preu del material i dels salaris- fabricar a Espanya que a la Xina. Encara aixó, assegura s’ha de continuar treballant per promoure les sabates de les Illes.

Avui dia sobreviuen fàbriques com Toni Mora, Bestard, Ria o Lotusse.

23/08/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT