Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

La factura dels plàstics a la mar: tortugues mutilades

Aquest exemplar juvenil de tortuga marina trobat a la Colònia de Sant Jordi és un exemple de la gran capacitat de supervivència d'aquests animals


Les tortugues marines són uns animals amb un gran capacitat de supervivència. D’aquesta gran resistència, n’és un exemple Thanos, un exemplar juvenil que pel mes de juliol va ser rescatat en aigües de la Colònia de Sant Jordi. Tenia una aleta de davant totalment embolicada en un embull de plàstics. Al centre de recuperació del Palma Aquarium li hagueren d’amputar aquella extremitat perquè l’animal pogués sobreviure.

“Les tortugues són animals extramadament resistents, i encara que els falti una extremitat poden sobreviure. Lògicament, aquesta discapacitat els comportarà qualque desavantatge, però s’han documentat tortugues femella amb una sola aleta, que quan arriba el moment, van a pondre els ous a l’arena de la platja”, explica Gloria Fernández, responsable del centre de recuperació del Palma Aquarium.

Enguany, a les Illes Balears s’han atès un total de 43 tortugues marines, mentre que el 2020 aquesta xifra va ser de 83 animals atesos. Sobre aquesta reducció d’animals atesos, Fernández diu que no hi ha una relació directa amb una manco presència de plàstics a la mar. “Les tortugues tenen cicles, no hi ha cap any igual. De vegades en venen moltes, i altres anys no en venen tantes. La mar de les Balears, però continua estant plena de plàstic. Quan un tros de plàstic està dins la mar durant uns dies, hi comencen a aparèixer microorganismes i algues. I això fa que les tortugues els confonguin amb menjar. És llavors quan se’ls envien o hi queden embolicades”, comenta Fernández.

Ben aviat, els especialistes del Palma Aquarium tornaran a amollar Thanos a la mar. I el mateix faran amb Enjoy, una altra tortuga juvenil trobada aquest mateix estiu en aigües de Formentera. A Enjoy també li han hagut d’amputar una aleta de la part de darrere, perquè estava embullada en una xarxa de plàstic.

Cridar a l’112 si es troba una tortuga embolicada amb plàstics

Els reponsables alerten que qualsevol persona que trobi una tortuga a la mar embolicada amb plàstic allò que primer ha de fer és telefonar a l’112 i no intentar desembolicar-la. Aquesta és una tasca que han de fer els especialistes, perquè si no se n’entenen poden provocar ferides o hemorràgies a l’animals.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La previsió del cap de setmana: calitja, calor, cel mig ennigulat i basca

Aquests dies tornarem a patir nits tropicals amb la pujada de les temperatures mínimes

Hidrofòbia del sòl, un factor més de les revingudes de torrents i inundacions per la DANA

La terra, després de l’estiu, està molt eixuta, ha perdut molta humitat i, enlloc d’absorbir la pluja torrencial, esdevé impermeable...

Comença la tardor: els dies s’escurcen i entra l’horari d’hivern

Del 4 de setembre al 14 d’octubre es perden més de 2 minuts i 30 segons diaris de claror a...

Una línia de tempestes creua les Illes i descarrega amb força

Fins dimecres vespre el risc de tempestes i plogudes intenses serà elevat. S’espera que puguin afectar qualsevol punt de les...