X

Febrer comença amb el mateix temps anticiclònic amb que acabà gener

Per al cap de setmana, la tramuntana serà història i el vent girarà a ponent, però les temperatures mínimes poden davallar

01/02/2024

Febrer comença amb el mateix temps anticiclònic amb que acabà gener

Fotografia de Catalina Gelabert des de s'Estanyol, a Llucmajor.

El Temps

El mes de febrer comença de la mateixa manera en la qual ha acabat el gener. Una setmana més, l’anticicló torna a ser el protagonista del temps. Aquests darrers dies, amb vent de component est, els estrats i niguls baixos han emmascarat una mica el cel de les Illes, tot i que no han evitat que les temperatures diürnes fossin elevades. Aquest dijous, en canvi, el vent ha girat cap a l’oest, facilitant, així, que els niguls es desplaçassin cap al sud i llevant de l’Arxipèlag, i afavorint el fet que les temperatures mínimes baixassin. De fet, ha gelat a la serra de Tramuntana i el termòmetre ha fregat els 0 ºC a Campos i cap a l’interior d’Eivissa.

Divendres, 2 de febrer

El centre de l’anticicló, amb una pressió superior als 1035 hPa, bascula cap a l’interior de França, deixant un passadís de vent del nord. La tramuntana serà protagonista, en exclusiva, a Menorca, on pot bufar amb alguns cops moderats (50-70 km/h), deixant una mica de temporal marítim. Aemet ha activat l’avís groc per fenòmens costaners a Menorca i el nord de Mallorca per ones que poden superar els 3 m. A la resta, el vent no es notarà gaire.

La tramuntana farà que la distribució de les temperatures màximes canviïn. Baixaran a Menorca i el nord de Mallorca, i no experimentaran canvis molt significatius a la resta; de fet, al ponent de Mallorca podrien pujar. Termòmetres de 14 a 19 ºC. Pel que fa al cel, s’esperen alguns intervals de niguls baixos a Menorca i el nord de Mallorca. A la resta, predomini del sol.

Dissabte, 3 de febrer

La tramuntana serà història durant el cap de setmana, ja que el vent girarà a ponent la matinada de dissabte. Les temperatures mínimes poden davallar, i no es descarta qualque gelada local a l’interior de Mallorca. L’absència de vent pot facilitar la formació de qualque banc de boira a l’interior de Mallorca i Eivissa. Durant el dia, s’espera el cel poc ennigulat o destapat. Les temperatures màximes no experimentaran canvis significatius.

Diumenge, 4 de febrer

Tancarem el primer cap de setmana de febrer amb pocs canvis, des del punt de vista meteorològic. Situació molt semblant quant a l’estat del cel, amb la formació d’algunes boires matinals i cel destapat durant la resta del dia. Les temperatures poden tornar a fregar els 20 ºC. Vent fluix de component oest amb una situació marítima molt tranquil·la, en general.

01/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris