X

Federació Balear de Balcòning: “El balcòning és només la punta més vistosa de l’iceberg del model turístic actual”

Entrevista al grup de persones de Mallorca i "de professions dispars" per conèixer de primera mà les intencions que tenen, en un moment en què s'ha començat a qüestionar el seu compte actiu a xarxes socials i web per part d'autoritats britàniques

08/09/2024

Federació Balear de Balcòning: “El balcòning és només la punta més vistosa de l’iceberg del model turístic actual”

Imatge d'arxiu d'un cartell penjat a un carrer de Barcelona en què es feia befa del balcòning./ EUROPA PRESS

643

“Un grup de joves millennials mallorquins de professions dispars” és qui està al darrere del web i compte d’X (abans Twitter) de la Federació Balear de Balcòning, que comptabilitza de manera satírica les persones que moren o queden malferides per aquest fenomen.

Així ens ho diu un portaveu, que ha concedit una entrevista a IB3 Notícies, a través de correu electrònic, per conèixer de primera mà les intencions que té aquest grup, en un moment en què s’ha qüestionat l’existència d’aquesta pàgina web.

Sobretot per les declaracions de tancament del compte per part d’una ministra d’Escòcia, arran de la mort d’una jove britànica a un hotel de Sant Antoni. Tot i que en un primer indici l’excés d’alcohol s’apuntava com a causa de la caiguda, després la investigació policial assenyalava que va ser un suïcidi.

No diuen quants són, ni qui són, perquè, asseguren, “sempre hi ha gent al voltant, que sap qui som, donant idees i suggeriments”. Nosaltres hem parlat amb J.P.B.B., que demana mantenir l’anonimat, i ho fa, diu, en nom de tot el grup.

Pregunta: Per què vàreu crear @botquebota?

Resposta: Va ser per pura casualitat, per voler saber les xifres reals d’aquest fenomen: quants n’hi havia cada any, quants acabaven en mort i quants no, l’origen dels qui ho feien, des d’on era més habitual que passés… Aquest fenomen s’havia tornat tan habitual a la dècada del 2010, que al final t’insensibilitza i t’ho agafes amb conya. Després vàrem veure que la #BalconLeague podia ser una bona eina per protestar d’una manera àcida contra els models de turisme de masses i el turisme de gatera que tenim tan arrelats a ca nostra. Com dir “això continua passant any rere any amb tal magnitud que dona per fer-ne un rànquing”. A part, és una manera de protestar que agrada a qui ja n’està fart i incòmoda a qui ha d’incomodar.

P: Què en pensau de la crítica i la petició de tancament que ha fet la ministra de Política sobre Drogues i Alcohol d’Escòcia, Christina McKelvie?

R: Aquesta crítica ha estat com quedar-se mirant el dit que assenyala el problema. Tancar aquest compte no canviaria absolutament res del problema del balcòning. Les crítiques s’haurien de centrar en els governants i empresaris que permeten i fomenten, respectivament, que aquest model d’oci turístic no canviï, com també en els turistes incívics que fan anar de bòlit tots els serveis d’emergències durant la temporada alta.

La ministra de Política sobre Drogues i Alcohol d’Escòcia, Christina McKelvie.

P: Es critica, també a la xarxa, que feis befa d’un problema seriós i que provoca greus conseqüències en els protagonistes. Què en deis?

R: Clar, i aquesta crítica també és legítima. Hi ha famílies que perden membres i gent que queda lesionada de per vida. Però no es tracta d’accidents de trànsit o malalties, són morts o lesions totes elles completament evitables. I trobam que fer befa del problema també pot dur a fer que la gent n’estigui més conscienciada.

P: Com feis el recompte?

R: Per “balcòning” com a tal definim tirar-se a la piscina des d’un balcó o passar de balcó a balcó. Però hem volgut ampliar una mica la definició per no deixar fora casos que també són mencionables: bots des de les roques (i piscines) a zones amb poca profunditat, caigudes per anar massa begut o drogat per no tenir prudència amb les baranes, i en general tota aquella caiguda vertical derivada de la imprudència o l’embriaguesa. Intentam filtrar bé els casos per no comptar ni accidents laborals o domèstics, ni casos de menors d’edat ni intents de suïcidi. Tot, a partir del que ens arriba dels mitjans.

P: Vinculau el balcòning amb el model turístic actual? 

R: El balcòning és només la punta vistosa de l’iceberg. Sabem que són casos molt puntuals que no defineixen el turista mitjà. Però sí que creim que sense un model turístic tan massiu -aproximadament només 1 de cada milió fan balcòning, però tenim una mitjana de 16 casos a l’any-, ni que promocionés tant un model d’oci basat únicament en la festa perpètua, amb la imatge d’on tot està permès i l’accés a alcohol i altres drogues és tan fàcil, per ventura els desenllaços de les nits de festa no serien aquests.

P: Creis que amb un altre model turístic aquest fenomen no es produiria?

R: És impossible afirmar que no es produiria, però el que està clar és que no es produiria amb les xifres massives actuals. És un fenomen associat al turisme de baix cost de sol-platja i festa. Les Balears no són l’únic lloc on passa: les Canàries, la Costa del Sol, la Costa Daurada, com també a altres destinacions turístiques mediterrànies amb reclams turístics semblants. Tampoc tenim xifres per saber si a les Balears és el lloc amb més freqüència del món d’aquest fenomen.

P: A banda del web i el compte a X, n’heu fet camisetes. Com va sorgir?

R: La idea del marxandatge va sorgir de la mateixa comunitat d'”aficionats”. Al principi n’érem un poc reticents, per la dificultat logística, però al final ens vàrem llançar a la piscina i vàrem contactar amb un dissenyador local per dissenyar-les, confeccionar-les i distribuir-les. Fer befa del balcòning sembla ser un fenomen estès i ben arrelat per aquí, i la rebuda va ser millor de la que pensàvem. Entre la primera tongada i la segona, n’haurem venudes unes 600.

P: Heu pensat en qualque moment, arran d’algunes crítiques o comentaris, deixar de fer el recompte o tancar els perfils a les xarxes socials i al web?

R: En cap moment. Fins avui, les crítiques que ens han arribat han estat mínimes, i, en canvi, molta gent ens ha fet arribar l’enhorabona pel compte. Si ens tanquessin el perfil, tant la realitat com l’Excel on duim el recompte continuaran existint.

Notícies relacionades >

08/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT