X

Feijóo i Urkullu, grans guanyadors de les eleccions de Galicia i Euskadi

Gran caiguda de Podem que desapareix del Parlament de Galícia i perd gairebé la meitat de diputats al País Basc

13/07/2020

Feijóo i Urkullu, grans guanyadors de les eleccions de Galicia i Euskadi

Toni Gomila

Feijóo i Urkullu es consoliden en aquestes primeres eleccions amb “coronavirus”. Al País Basc, el PNB d’Urkullu puja i, amb 31 dels 75 diputats, podrà continuar governant amb el suport dels socialistes, que pugen un diputat respecte a les darreres eleccions.

Pugen també els nacionalistes de Bildu i, per contra, cau Podem i cauen també els Populars que anaven en coalició amb Ciutadans. I Vox, amb 1 escó, entra finalment al Parlament Basc, que queda així amb 7 formacions o coalicions que aconsegueixen representació.

En canvia a Galícia el Parlament queda amb només 3 colors. Alberto Núñez Feijóo revalida la seva quarta majoria absoluta amb 41 dels 75 diputats. La sorpresa és el BNG que amb 19 diputats, 13 més que fa 4 anys, puja a segona força, avança els socialistes i fa desaparèixer Podem i les seves confluències, que queden sense representació.

Els diferents partits han començat a reunir les seves executives per analitzar els resultats d’ahir.

Podem ha estat una de les formacions amb pitjors resultats. Desapareix de Galícia i perd gairebé la meitat de diputats al País Basc. Veus del sector crític ja han demanat a la direcció nacional que assumeixi responsabilitats però des de l’executiva morada ha evitat assenyalar causes concretes del cop que ha sofert la seva formació.

Els socialistes no surten ben parat precisament de les eleccions. No han estat capaços de rendibilitzar la caiguda dels morats. A Galícia amb 14 escons han passat a ser la tercera força darrere del BNG que han pujat dels 6 als 19 escons. Al País Basc és EH-Bildú els que pugen a costa de la caiguda de Podem.

També és nit de contrastos en els populars. Tot i la victòria de Feijóo, mals resultats per Carlos Iturgaiz, el candidat impulsat per Pablo Casado i que tampoc no ha pogut evitar l’entrada de VOX en el Parlament amb un diputat.

13/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris