X

Figueres de pic i piteres: plantes autòctones integrades al camp eivissenc, però amenaçades per les plagues

El Consell d'Eivissa demana a Medi Ambient deixar de considerar-les alòctones per poder plantar-ne i tractar-les

22/06/2023

Figueres de pic i piteres: plantes autòctones integrades al camp eivissenc, però amenaçades per les plagues

80

La plaga de la cotxinilla i la del becut negre afecten plantes que estan considerades espècies invasores, però que formen part del paisatge del camp eivissenc: la figuera de pic i la pitera.

Recentment s’ha fet la petició que es deixi de considerar la pitera com a espècie invasora i que se’n permeti el cultiu controlat, ja que la seva fibra és la principal matèria primera amb què es fabriquen les espardenyes. I també ha inclòs en aquesta petició la figuera de pic.

Perquè hi ha una imatge que prolifera per tot el camp d’Eivissa: la figuera de pic afectada per la cotxinilla.

Per poder fer plans d’actuació, l’haurien de deixar de considerar espècie invasora.

Al Jardí botànic Biotecnològic d’Eivissa, el Bibo Park, el jardiner Manuel Fresneda les manté lliures de cotxinilla amb un tractament fet amb sabó potàsic.

Segueixen el mateix tractament amb les piteres, una altra planta que està considerada espècie invasora , en aquest cas afectada pel becut negre. La plaga que afecta aquesta planta és especialment greu, ja que la seva fibra és la principal matèria primera amb la qual es fabriquen les espardenyes.

Na Maria Marí, presidenta de la Federació de Colles de Ball Pagès, explica la petició que han fet per mirar d’evitar-ne la desaparició: que el Consell demani que la pitera no sigui considerada espècie invasora, i fins i tot pugui cultivar-ne per poder obtenir la fibra amb la qual fan feina.

Tant la pitera com la figuera de pic formen part del paisatge eivissenc. Però a més, els experts avisen: no lluitar contra aquestes plagues pot tenir conseqüències per altres espècies.

22/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT