economia

Fins a quant pot seguir augmentant el preu de la llum?

El màxim diari, de 130€/MWh, es registrarà aquest vespre, des de les 20.00h fins les 21.00h

El preu mínim de llum d'avui, de 105,51€/MWh, s'ha registrat entre les 04.00h i les 05.00h. /EFE


Avui es registra el quart dia consecutiu amb registre de màxim històric quant al preu mitjà de la llum en el mercat majorista, assolint 115,83€ el MWh i augmentant un punt respecte d’ahir. Des que començà la setmana, el registre de rècords històrics en el preu de la llum no ha cessat, coincidint amb l’onada de calor que arrasa totes les Balears.

Aquesta alça en els preus energètics és del 190% respecte de l’any passat, en què el preu mitjà n’era de 40€ el MWh. Avui es superaran tots el nivells registrats en el juliol d’enguany i tots els pics assolits des que arrancà l’agost, mes en què s’han fixat fins ara 7 màxims històrics.

El màxim diari durant el dia d’avui, que serà de 130€/MWh, es registrarà des de les 20.00 fins les 21.00 hores, mentre que el mínim (105.51€/MWh) ja s’ha donat entre les 04.00h i les 05.00h de la matinada.

Així mateix, l’elevat preu de la llum experimentat el juliol prossegueix a l’agost. Cal destacar que el mes passat es tancà amb una mitjana de 92,42€ el MWh, fet que suposa el nivell més alt de la història i un 166,8% per sobre de la quantitat registrada el mateix mes del 2020.

Per què puja tant la llum?

L’encariment en el preu de mercat elèctric ve motivat pels alts preus dels drets d’emissió i del gas natural. Concretament, els drets d’emissió s’han encarit de tal manera que en l’arrencada d’agost s’han superat els 54€ per tona, 21 punts per sobre del preu habitual. Pel que fa al preu del gas natural, repunta fins als 41,7€ el MWh. D’aquesta manera, el preu de l’energia té un pes en la factura d’entorn el 24%. La resta de la factura corre a compte dels peatges, càrrecs i impostos.

El passat 24 de juny el Govern aprovava un reial decret llei per reduir els impostos aplicats en el subministrament d’energia elèctrica, repercutint això en una reducció de l’IVA del 21% al 10% fins a finals dels 2021, en la factura de la llum de les llars, els autònoms, les PIMES i el conjunts de les empreses, a més de la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant 3 mesos.

En el cas de l’IVA, s’aplica una baixada al al 10% fins a cap d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts, sempre que el preu mig mensual del mercat majorista de l’electricitat es situï per sobre dels 45€/MWh. Pel que fa a la suspensió del 7% de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica, que ja en 2018 es va decidir la seva suspensió temporal durant 6 mesos per a contenir una altra ona alcista en el preu de la llum, romandrà vigent durant el tercer trimestre d’enguany.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El sector de la dependència inicia mobilitzacions

CCOO reclama que es desbloquegi la negociació del conveni col·lectiu

El preu del butà es dispara: 16,13 euros la bombona

Just el dia abans que l'electricitat assoleixi el segon preu més car de la història

Per què la gent abandona cotxes al carrer?

L'abandonament s'ha disparat, sobretot a Palma, i molts ho fan perquè no poden pagar la reparació o deuen impostos

El balanç de final de temporada: difícil allargar més enllà d’octubre

Platja de Palma pot avançar una o dues setmanes el tancament d'hotels