X

Floracions avançades per les altes temperatures

La violeta de penyal, l'alfals marí o l'eixorba-rates blanc s'han avançat prop d'un mes i ja estan en flor al Jardí Botànic de Sóller

24/01/2024

Floracions avançades per les altes temperatures

51

Les temperatures d’aquest mes de gener, més pròpies de la primavera, trastoquen el cicle vital de la flora. L’hivern sol ser una estació atractiva; les plantes reverdeixen després de la tardor i la major part de la flora mediterrània no perd la fulla, però enguany està tot sec. “No ha plogut ni fa la temperatura que ha de fer, tenim una segona o tercera primavera i això afecta les plantes”, sosté Magdalena Vicens, biòloga i conservadora del Jardí Botànic de Sóller. El més habitual seria tenir les primeres grans floracions a finals de febrer o principis de març, però al Jardí ja s’han observat floracions avançades.

La violeta de penyal és una de les plantes més primerenques pel que fa a la floració, però enguany s’ha avançat al voltant d’un mes. Pròpia de la serra de Tramuntana i present també a Menorca, ja ha tret la flor, en forma de quilla. Però hi ha més exemples: l’alfals marí, una planta que només viu als illots i que és endèmica de Cabrera i els Columbrets ja ha tret les primeres flors groguenques. També l’eixorba-rates blanc comença a treure flors. És un endemisme de Mallorca i Menorca; el seu hàbitat és muntanyenc. La seva peculiar forma de coixinet crea un microambient dins ella mateixa que la protegeix de l’adversitat del temps, tant de la neu com de la calor. Ja està bastant florit, amb la característica flor labiada de color rosa.

Explica Vicens que “les plantes s’adapten més fàcilment als canvis perquè fa milions d’anys que són a la Terra. Fan un esforç d’adaptació continu: l’any passat, primer, va ploure de manera quasi tropical i, després, la tardor ha estat molt seca”.  Però això genera un estrès en la planta, i desajusta el seu ritme vital. És el que li està passant al xiprell: va florir al desembre i ara hauria de fer les llavors i tirar-les. Però en lloc d’això, ha fet una segona floració i li tornen a créixer brots.

Segons la conservadora del Jardí Botànic, les plantes endèmiques són les que patiran amb major mesura els efectes del canvi climàtic. A les Balears hi ha 150 endemismes, que durant anys s’han adaptat al clima i al territori. Estan avesats a un microclima que no existeix enlloc més. Si aquest microclima canvia, els endemismes patiran.

24/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT