França i Irlanda bloquejaran l’acord amb Mercosur si el Brasil no posa fre als incendis a l’Amazònia

França i Irlanda amenacen de bloquejar l'acord de la Unió Europea amb el Mercosur si Jair Bolsonaro no posa remei als incendis que, a hores d'ara, cremen a l'Amazònia. El president del Brasil avalua ara mateix enviar l'exèrcit per lluitar contra les flames

Fran%C3%A7a+i+Irlanda+bloquejaran+l%27acord+amb+Mercosur+si+el+Brasil+no+posa+fre+als+incendis+a+l%27Amaz%C3%B2nia

Varen prometre protegir les seves terres i ara es no els en queda una altra que passejar-se enmig de la desolació. Els Mura són una de les més de 300 tribus indígenes que habiten a l’Amazònia. Des de fa quinze dies, veuen com les flames prenen el seu territori. Un mal que se suma a d’altres contra els que han de lluitar cada dia per sobreviure com la desforestació, la tala o la invasió, expliquen.

Enguany, s’han comptabilitzat més de 72 mil focus. Només aquesta darrera setmana se n’han declarat més de 9 mil.

Xifres que es coneixen enmig d’una guerra d’acusacions. El pols entre el Brasil i França s’endureix. Després que ahir Emmanuel Macron anunciàs la intenció de dur els incendis demà al G7, avui amenaça de bloquejar l’acord entre la Unió Europea i el Mercosur, assolit el passat mes de juny després de 20 anys de negociacions, si Jair Bolsonaro no posa fre a aquesta situació. Una actitud que Bolsonaro qualifica de colonial. Amb la mateixa línia, ha advertit que hi actuarà també Irlanda, que critica que el Brasil culpi les organitzacions mediambientals dels focs. Aquestes, mentrestant, posen el focus en la doctrina de barra lliure que hi ha per a l’explotació minera, agrícola i ramadera.

Mentrestant, al carrer se succeeixen les protestes. A Madrid, centenars de persones s’han manifestat davant l’ambaixada del Brasil per demanar la dimissió del seu president.

Veneçuela i l’Argentina ja han ofert el seu ajut al govern de Bolsonaro. Mentrestant, Bolívia reclama una acció conjunta amb el Brasil i el Paraguai per combatre els focs que també afecten el seu territori.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

La Penya mira la permanència i el play-off

Una victòria a Las Rozas deixaria la continuitat pràcticament fermada i seguir en zona de privilegi

Els constructors de Menorca consideren excessiu destinar el 50% de nous habitatges a protecció

Ho contempla el nou Pla Territorial Insular que s'està ultimant

70 escoles i associacions de Menorca deixen d’emprar vaixelles de plàstic d’un sol ús

Amb aquest compromís, evitaran que es tirin als fems 120.000 tassons i plats que habitualment empraven a les festes escolars