X

França viu la nit d’aldarulls més violenta per la reforma de les pensions

Grups anarquistes han tornat a rompre mobiliari urbà i provocar incendis; a Bordeus han cremat la porta de l'ajuntament

24/03/2023

França viu la nit d’aldarulls més violenta per la reforma de les pensions

Redacció

França ha viscut una nova jornada de manifestacions contra la decisió unilateral (sense el vot de l’Assemblea Nacional) de pujar l’edat de jubilació dos anys, fins als 64, per part del Govern del president Emmanuel Macron. Les manifestacions al centre de París van ser generalment pacífiques, informa l’agència Reuters, però grups més petits d’anarquistes del “Bloc Negre” van destrossar aparadors, enderrocar mobiliari urbà i saquejar un restaurant Mcdonald’s, a més d’incendiar escombraries. Només a la capital francesa, les autoritats han compatibilitzat 140 incendis urbans.

Es van produir enfrontaments quan la policia antiavalots es va traslladar i va fer retrocedir els anarquistes amb gasos lacrimògens i granades atordidores. Gairebé 150 policies han resultat ferits i més de 170 manifestants han estat detinguts, segons les darreres informacions de les autoritats. És la novena jornada consecutiva d’aldarulls i el ministeri de l’Interior parla d’actes cada vegada més violents. Alguns dels incidents més greus s’han viscut en edificis públics. A Bordeus, han cremat la porta de l’ajuntament que, malgrat la virulència de les flames, només ha patit danys lleus, d’acord amb fonts locals.

Els sindicats temen que les protestes puguin tornar-se més violentes si el Govern no fa cas de la creixent ira popular per les restriccions de les pensions. Els sindicats van demanar accions regionals durant el cap de setmana i noves vagues i protestes a tot el país el 28 de març, el dia que el rei britànic Carles III ha de viatjar a Bordeus des de París en tren.

24/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris