societat

Francina Armengol reclama una ètica comuna i reforçar l’estat de benestar en el lliurament dels premis Ramon Llull

El Govern balear ha lliurat aquest diumenge la seva Medalla d'Or, el màxim guardó que concedeix l'administració autonòmica, a tots els treballadors de la sanitat

Francina Armengol en l'acte de lliurament dels premis Ramon LlullLlegeix aquí el discurs de la presidenta Francina Armengol

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat “una ètica per a protegir-nos els uns als altres” i per a “vèncer la por”, com han fet “milers” de professionals, empreses i sectors essencials de la comunitat que han estat homenatjats aquest diumenge en ocasió del Dia de les Illes Balears, que s’ha celebrat a l’edifici de sa Llotja de Palma. En aquest acte s’han lliurat la Medalla d’Or i els premis Ramon Llull.

“Ells i elles han sostingut els mecanismes clau que fan que aquesta societat hagi resistit en tot moment” enfront de la pandèmia mundial de la covid-19, pel “els donem les gràcies una vegada més”. Han estat el “múscul d’aquesta societat resistent i tenaç”, ha dit Armengol.

“Avui tenim més clar que mai que som un poble fort”, ha subratllat la presidenta en una intervenció emotiva en la qual, arran d’aquesta crisi sanitària i econòmica, el poble balear ha après “tres grans lliçons”. Primer, que continua sent vàlid el pla del Govern d’abans de la pandèmia d’impulsar una societat “més igualitària i justa”, una economia amb ocupació de més qualitat i un model de creixement més respectuós amb el medi ambient. En segon lloc, que la pandèmia ha evidenciat “la pobresa i la desigualtat” a Balears, per la qual cosa és necessari “reforçar” l’estat de benestar, redoblar l’aposta per la formació i l’ocupació de qualitat, i “aprofundir en una economia més redistributiva i més justa”. Finalment, ha prosseguit, la pandèmia ha mostrat “com mai” les manques estructurals que pateix Balears des de “fa massa dècades”, com la seva “excessiva” dependència del sector turístic o el “retard acumulat” en matèria de tecnologia, recerca i innovació.

No obstant això, “la mateixa pandèmia ofereix la solució”, ha dit Armengol, que ha destacat la resposta europea “sense precedents” i la pròxima distribució d’uns fons europeus que han de ser “el catalitzador de la diversificació, la modernització, i la transició cap a aquesta societat balear més sostenible, igualitària i cohesionada”.

El Govern balear ha lliurat aquest diumenge la seva Medalla d’Or, el màxim guardó que concedeix l’administració autonòmica, a tots els treballadors de la sanitat per l’esforç que han realitzat per fer front a la pandèmia de coronavirus. L’Executiu ha volgut reconèixer amb aquests guardons el sacrifici dels balears davant el repte històric de la pandèmia i, per això, fins i tot ha atorgat un Premi Ramon Llull al conjunt de la ciutadania.

Els premis Premis Ramon Llull s’han concedit a la comunitat educativa, als professionals i usuaris de residències assistencials, als treballadors com a caixeres i netejadores i a les empreses d’altres serveis essencials com les de transports de mercaderies.

També han estat distingits les forces de seguretat públiques i privades, els agricultors, ramaders i pescadors, els professionals i voluntaris de serveis socials, el sector cultural i els col·lectius professionals com a gestors, graduats socials i advocats que han realitzat les gestions administratives derivades de la crisi econòmica. Finalment, també han estat reconeguts els empresaris industrials que han reconvertit la seva activitat per afrontar l’emergència sanitària i tota la ciutadania balear.

Igual que l’any passat, Vox ha comunicat que no participarà en els actes institucionals del Dia de les Illes Balears perquè els partits d’esquerra del Govern “utilitzen aquest dia per intentar netejar la seva imatge”. A més, han assegurat que l’Estatut d’Autonomia, aprovat l’1 de març, “és el causant de l’actual catalanització de les Illes Balears, la no defensa la identitat cultural balear i ens fica en un pretès àmbit cultural català”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’inici del transport públic amb les urbanitzacions de Menorca s’endarrereix un mes

En lloc d'arrencar el primer de maig les rutes turístiques es posaran en marxa dins la primera quinzena de juny

El Consell de Menorca demana modificar la Llei de carreteres per poder ampliar la xarxa de carrils bici

Més per Menorca trasllada la petició al Parlament per tal de donar continuïtat a alguns trams i augmentar la seguretat...

Detingudes cinc persones per traficar amb cocaïna a Santa Eulària

S'han escorcollat cinc domicilis de les dues localitats, on s'han trobat 300 grams de cocaïna, més de 100.000 euros en...

La Fiscalia demana 74 anys de presó per a 9 acusats de traficar amb drogues a Manacor

Un dels acusats ha estat multat quan es dirigia al judici, per conduir i parlar pel mòbil