Els guardonats dels premis Ciutat de Palma
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Maria Frontera deixa la presidència de la FEHM després de gairebé 7 anys. El testimoni l'agafarà l'hoteler palmesà i actual president de l'Associació Hotelera de Palma, Javier Vich
Maria Frontera ha estat la cara visible dels hotelers de Mallorca durant els darrers gairebé 7 anys. Accedí al càrrec el gener de 2018. Ara, viu els darrers dies com a presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca. Dilluns que ve entregarà el testimoni a l’hoteler de Palma Javier Vich.
Ara que sap que només queden uns dies, fa un alè?
(Riu) Si faig un alè? Ho he gaudit moltíssim, però ha estat molt intens i continua sent molt intens. És un canvi d’etapa. Com tots els cicles, tant com a persona com en l’àmbit professional, sempre és important prendre aquestes decisions i fer canvis.
Quan agafà les regnes de l’hotel que dirigeix al Port de Sóller, s’imaginava ser la veu de tots els hotelers de Mallorca?
No, clar que no. Però la veritat és que sempre he estat molt involucrada en l’associacionisme a escala local i, per tant, m’agradava. Així i tot, mai no vaig tenir planificat agafar la presidència. Ha estat un plaer, una responsabilitat i un compromís. Una etapa molt productiva i satisfeta.
Com descriuria aquests anys al capdavant de la FEHM?
Anys de molta intensitat, d’una important cohesió en l’àmbit sectorial i d’uns resultats importants i satisfactoris. Però també d’apropament a altres institucions i organismes i a la societat local.
Ha estat la pandèmia el més difícil de gestionar?
Nosaltres pensàvem que després de la fallida de Thomas Cook no podia passar res més i va arribar aquesta hecatombe. I si sempre s’havia parlat de col·laboració publicoprivada, durant aquells anys va ser molt necessària i eficient. Compartírem prioritats i necessitats i negociàrem a escala autonòmica, nacional i des d’Europa. Varen ser anys molt complicats, de prendre decisions molt importants i, sobretot, d’una feina molt intensa, d’hores i hores dins la federació amb tot l’equip a hores intempestives per acompanyar a tot el sector hoteler. També, sort que uns mesos abans havíem entrat a la patronal nacional CEAT. Per tant, també vàrem estar en disposició de negociar els ERTO amb la CEOE en l’àmbit nacional. Estàvem amb les institucions i persones adequades i en el moment precís per aconseguir uns resultats que acompanyassin el sector. Però també haguérem de fer entendre la importància de continuar en marxa. La proposta inicial del Govern era fer hivernar l’activitat econòmica, però per a nosaltres, a pesar de la situació sanitària, que sabíem que era prioritària, era imprescindible activar-nos. Perquè, si no, perdíem ritme. Això no és un botó que el pitges i la maquinària es torna a posar en marxa. Va ser com si hagués fet un parell de màsters.
Tot allò va marcar un abans i un després per al sector hoteler?
La Covid ens va donar temps a tots els empresaris de repensar i reformular els processos i les operatives i les operatives dins les empreses. En sortírem més reforçats. Tots vàrem canviar les nostres prioritats en l’àmbit personal i en l’àmbit d’empresa. Jo pens que ens ha servit molt a tots i en positiu. Hem estat més constructius. I deixam la ideologia de banda i només miram la foto actual som en una situació de millor coordinació i alineació.
Ara mateix, damunt la taula hi ha el debat sobre la massificació turística. Com creu que la societat veu el sector hoteler?
Fa molts d’any que hi ha uns prejudicis creats i uns estereotips, però crec que la nostra labor és explicar què feim i, sobretot, com ho feim. Els empresaris sempre volem creixement econòmic, però això no vol dir més volum. Com créixer és tant o més important que créixer i això és en el que ens hem centrat. Nosaltres volíem desestacionalitzar, per donar més estabilitat als treballadors, però també per intentar que tot el sector econòmic es reforçàs. La persona que ens visita no ve només per dormir o estar a l’hotel. Vol gaudir d’una experiència i l’experiència és l’entorn. I pel que fa a les manifestacions, nosaltres compartim les inquietuds. L’habitatge i la mobilitat són dues prioritats que fa molts d’anys que tenim damunt la taula i que no s’han gestionat. Ara arribam tard, però hem de prendre mesures. I, ara, amb les meses per a la sostenibilitat estam xerram de forma oberta, que mai s’havia fet. Crec que és bo parlar de forma transparent, donar les dades i que tots els informes es comparteixin. Perquè la realitat és aquesta. I si tots tenim els mateixos objectius, tal vegada ens faci més productius i no haguem de menester aquest augment poblacional que hem tengut els darrers anys i que ja no podem mantenir.
Sobren hotels a Mallorca?
Hi ha hotels que necessiten fer un canvi cap al parc residencial. Hem de trobar solucions àgils perquè això sigui factible. Però també és important que les llicències de lloguer vacacional en habitatges plurifamiliars que vagin caducant reverteixin al parc residencial. I polítiques d’habitatge, que els ajuntaments cedesquin solars. Fa anys que no s’hi ha fet res i ara tenim una situació molt complicada. Però no depèn només d’una variable, són moltes, però hi ha possibilitats.
És possible un equilibri?
L’equilibri, l’hem de trobar. I quan parlam de diversificació és important saber que hi ha tota una sèrie d’empreses tecnològiques que han crescut, s’han desenvolupat i s’han internacionalitzat acompanyats del sector hoteler. Per tant, es tracta no només de fixar-se en els hotels. És un ecosistema i una especialització turística que ens fa tenir uns avantatges competitius internacionalment i de comunitat autònoma. Tal vegada, és veure com totes les variables s’han de modular per intentar arribar a l’equilibri. Però no només depèn del sector hoteler. Per exemple, podem reduir el consum d’aigua, però si les canonades públiques no milloren, hi ha municipis que perden un 60% de l’aigua. S’ha de tenir una visió de la foto integral. Abans estàvem focalitzats en el client, però en els darrers anys hem obert la mirada cap a la comunitat local. Com ha passat amb el sector primari, amb qui ara tenim més relació perquè hi pugui haver més relació. Però no tot està en mans dels hotelers. Hem demostrat que, sobretot, fent molta escolta activa hi ha resultats evidents i això és el que vivim ara.
Quin repte principal es trobarà el seu successor al capdavant de la FEHM?
Molts, perquè la geopolítica està bastant moguda. També els avanços de la intel·ligència artificial, el pròxim conveni del sector que s’ha de negociar i noves normatives que segurament hi haurà. Són molts de reptes i no estarà avorrit. Serà molt interessant.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics