X

Gabriel Ensenyat, premi Mallorca d’Assaig per una obra sobre l’arrelament cultural en l’època musulmana

Ensenyat ha estat l’únic premiat local d’una edició en què s’ha rebut el rècord de texts rebuts (273) i en què la categoria de narrativa ha quedat deserta.

02/12/2022

Gabriel Ensenyat, premi Mallorca d’Assaig per una obra sobre l’arrelament cultural en l’època musulmana

L’historiador mallorquí Gabriel Ensenyat ha recollit aquest dijous vespre al Teatre Principal de Palma el premi Mallorca de Creació Literària en la categoria d’Assaig per l’obra ‘Moros i Catalans’, sobre “el debat a Mallorca, entre 1969 i principis dels setanta, en referència al paper que s’havia d’atorgar a l’època islàmica en la història de l’illa i com això afectava a la identitat dels mallorquins”, diu el també filòleg a la UIB.  El jurat ha reconegut “l’interès d’aprofundir a les arrels musulmanes”.

Ensenyat ha estat l’únic premiat local d’una edició en què s’ha rebut el rècord de texts rebuts (273) i en què la categoria de narrativa ha quedat deserta.

La poetessa Montserrat Butxaca ha guanyat el guardó de poesia amb ‘Presagis’, un llibre “més de dubtes que de certeses”, segons l’autora.

Esteva Mulero, – graduat en antropologia-, s’ha fet amb la distinció al millor text teatral per ‘Excavació profunda al marge del camí’, que aprofundeix en “l’odi i les conseqüències interminables que té”. El jurat n’ha valorat “la qualitat literària, la potència del llenguatge i el caràcter innovador de la proposta”.

Quant a Literatura Infantil Il·lustrada, s’ha reconegut la feina de l’il·lustradora Roser Cussó i el narrador Marc Donat. La seva obra, ‘El bosc espès i el bosc frondós’.

El fotògraf Sebastià Bruno, s’ha fet mereixedor del premi de fotografia contemporània pel projecte Wales 2013 -2022. El jurat l’ha triat per “l’exploració que fa d’un territori europeu amb voluntat d’expressar el més íntim de les persones que l’habiten”.

La gala d’entrega dels Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània va ser presentada per l’actriu Ann Perelló i va comptar amb les actuacions musicals de Joan Xanguito – va fer una versió del poema Ran de mar de Costa i Llobera amb el conjunt simfònic Simfovents i els arranjaments de Josep Oliver-, de Miquel Serra (acompanyat també de Simfovents), així com de Magali Sare i Sebastià Gris, que varen versionar musicalment Havanera lila de Blai Bonet, Clara Peya, Maria Jaume, Marala i Luis A. Segura.

Durant l’acte, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera va dir que la cultura afronta dos reptes de futur: “vincular la nostra identitat cultural a la societat del coneixement i unir-la als valors democràtics, per construir una societat millor”.

02/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris