X

Gairebé 2.600 morts i 2.500 ferits, el darrer balanç del sisme al Marroc

Més de 42 localitats i comunes situades a les províncies afectades pel terratrèmol han hagut de suspendre les classes

11/09/2023

Gairebé 2.600 morts i 2.500 ferits, el darrer balanç del sisme al Marroc

Ouirgane, Marroc./ EFE/MOHAMED MESSARA

Augmenten a 2.681 els morts i a 2.501 els ferits pel terratrèmol de magnitud 7, que va colpejar el Marroc el passat divendres. És l’últim balanç del Ministeri marroquí de l’Interior. Segons les últimes dades, s’han registrat víctimes mortals en una desena de províncies i les més afectades són Al Haouz, al sud de Marràqueix, amb més de 1.400 morts, seguida de Taroudant i Chichaoua. Les autoritats, mentrestant, continuen amb les tasques d’assistència a les zones afectades.

Més de 42 localitats i comunes situades a les províncies afectades pel terratrèmol han hagut de suspendre les classes. El sisme ha causat danys a 530 escoles i a 55 internats. El país intenta recuperar-se després del pitjor terratrèmol des del 1900. És molta la gent que dorm en tendes de campanya, mentre continua feina de recerca de morts i desapareguts.

Els veïns de Ouirgane, al sud de Marràqueix, han hagut d’instal·lar-se en tendes improvisades. Intenten continuar amb les seves vides, recuperar-se del sotrac. Alguns amb més dificultats que d’altres. Es calcula que fins a tres-centes mil persones han perdut les seves cases arran del sisme. I les tasques de rescat no cessen per intentar trobar algun cos entre els enderrocs.

A Marràqueix hi ha carrers sencers coberts de les restes dels edificis.

Les tombes improvisades es succeeixen a la ciutat costanera de Targa, a l’est de Tetuan.

L’ajuda alimentària arriba, però amb comptagotes.”Amizmiz està sofrint. No hi ha pa, ni electricitat ni aigua. La gent sofreix i l’ajuda arriba tard. Alguns estan atrapats a les carreteres, altres no tenen ni menjar ni refugi”, diu un dels vilatans.

En un poble remot de l’Alt Atles només hi queden runes i més runes. Una família està de dol. Han perdut el seu fill de vuit anys: “Vaig ajudar a sortir la meva dona que estava ferida i els dos nins. El meu fill es va quedar atrapat i no vàrem poder trobar el seu cos fins l’endemà, quan varen venir uns oncles de Casablanca i ens varen ajudar a treure’l d’allà”, explica son pare.

La província amb més morts és Al-Haouz, que n’ha registrat 1.351. La preocupació se centra ara en els pobles pròxims a l’epicentre del terratrèmol, a la comarca d’Imgdal, on han quedat aïllats per l’esfondrament de les carreteres. Alguns dels seus habitants han hagut de creuar les muntanyes a peu per intentar accedir a ajuda i aliments.

11/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris