X
14

Gairebé la meitat de les aigües depurades que s’aboquen a la mar estan contaminades

La depuradora d'Eivissa incompleix els paràmetres que marca la legislació en matèria de tractament d'aigua, segons un estudi del GEN-GOB

04/12/2018

Gairebé la meitat de les aigües depurades que s’aboquen a la mar estan contaminades

El 40% de les aigües depurades que s’aboquen a la mar a Eivissa i Formentera estan contaminades, “incomplint els criteris que marca la legislació ambiental”, segons un estudi elaborat pel grup ecologista GEN-GOB en col·laboració amb l’Aliança per l’Aigua. Segons les dades analitzades, cada any s’aboquen a les aigües de les Pitiüses 5,5 milions de metres cúbics d’aigua mal depurada, situació que es repeteix, almenys, des de fa quatre anys.

Així ho han explicat avui dimarts el representant del GEN-GOB, Marià Marí; el tècnic de l’àrea marina del grup ecologista, Xisco Sobrado, i el coordinador de l’Aliança, Juan Calvo.

L’estudi, emmarcat al programa “La mar, una responsabilitat compartida”, es fonamenta en les dades proporcionades per l’Agència Balear de l’Aigua (Abaqua) des del 2013 fins al 2016. De les onze depuradores analitzades d’Eivissa, les infraestructures de Vila i la de Can Bossa són les que mostren una depuració “més deficient”.

Segons aquest estudi, les depuradores van abocar un total de 55 milions de metres cúbics i només la depuradora de Vila ha abocat, en aquests quatre anys, 22 milions de metres cúbics d’aigües contaminades a la mar.

Així mateix, el 60% de les aigües estan sotmeses al tractament terciari, que és el més avançat, però només el 7% es reutilitza, la qual cosa significa una “pèrdua molt important” d’aquest recurs natural, ha dit Sobrado.

Com a mostra d’exemple, el passat 22 d’agost es van detectar 554 mg/l en la depuradora de Can Bossa en relació a la demanda biològica d’oxigen (DBO), un dels paràmetres oficials d’Abaqua, quan la legislació marca que aquest índex no podria superar els 25 mg/l, mentre que l’índex de la demanda química d’oxigen (DQO) va donar resultats de 550 mg/l, quan no podria superar els 125 mg/l.

Per tot això, el grup ecologista proposa realitzar les inversions necessàries per adaptar la capacitat de depuració de les infraestructures a la població, donar prioritat la reutilització de l’aigua de les depuradores per a usos agrícoles, avaluar l’estat dels emissaris submarins i implementar el tractament terciari en les depuradores situades en zones sensibles.

04/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT