X

Gir històric a Andalusia: Vox irromp amb 12 escons i la dreta suma majoria absoluta

Per primera vegada en 36 anys, els socialistes, tot i ser la força més votada, no governarien

03/12/2018

Gir històric a Andalusia: Vox irromp amb 12 escons i la dreta suma majoria absoluta

Les eleccions andaluses han obert un nou escenari. Per primera vegada en 36 anys, els socialistes, tot i ser la força més votada, no governarien. I en aquest escenari irromp, amb 12 escons, Vox. L’arribada de l’extrema-dreta, sumada al creixement de Ciutadans -que ha aconseguit 21 escons- i al Partit Popular -amb 26, 7 manco que el 2015, obrin la porta, per primera vegada, a un govern de dretes a Andalusia.

Amarga victòria socialista a Andalusia a on la punxada de les esquerres deixa Susana Díaz amb escasses possibilitats de governar. L’única possibilitat és una aliança per impedir que el gran triomfador dels comicis, Vox, tengui la clau del poder. Però ara mateix no sembla que el PP, segon, tot i ensorra-se, ni Ciutadans, que es dispara, tenguin en ment arraconar la formació d’extrema dreta i s’inclinen per fer Díaz fora del poder.

La força més votada és el PSOE amb 33 escons, lluny dels 47 que va aconseguir al 2015. El Partit Popular ocupa la segona posició amb 26 escons, set menys que fa tres anys. Ciutadans és la tercera força amb 21 escons davant dels 9 que tenia. Endavant Andalusia, la coalició d’esquerres que inclou Podem i Esquerra Unida, amb 17 escons, també ha punxat i no ha aconseguit igualar els 20 que les dues formacions sumaven fins ara.

La participació, gairebé quatre punts inferior que al 2015, ha perjudicat les esquerres i ha beneficiat Vox, que amb 12 diputats entra amb força per primer pic en un parlament espanyol. Vox aconsegueix representació a totes les províncies andaluses i a Almeria, fins i tot, és tercera força. De fet, a la població del Ejido, a on hi ha hagut moltes tensions amb els temporers, Vox s’ha situat com a primera força amb el 30% dels vots.

03/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris