X

Gloria Olmos, advocada: “Estam generant treballadors pobres; han de destinar més de la meitat del sou a pagar l’habitatge”

Pràcticament, 9 de cada 10 desnonaments que es registren estan relacionats amb els lloguers

17/09/2024

Gloria Olmos, advocada: “Estam generant treballadors pobres; han de destinar més de la meitat del sou a pagar l’habitatge”

Gloria Olmos, advocada assessora de la PAH, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Foto XGTur

193

Durant els primers tres mesos d’enguany, entre gener i març, els jutjats de Primera Instància de les Illes Balears van executar 207 desnonaments, de tots aquests, pràcticament 9 de cada 10, 181, van estar relacionats amb els lloguers i la LAU, la Llei estatal d’Arrendaments Urbans. Com demostren les dades, en l’actualitat el problema dels desnonaments no se centra en els habitatges hipotecats, sinó en aquells que es lloguen.

Aquesta problemàtica, la dificultat d’accés a l’habitatge, la coneix bé i la constata l’advocada i assessora de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Gloria Olmos. Va començar a col·laborar amb la PAH el 2011 i, des de llavors, ha passat per diverses fases i etapes fins que els darrers tres anys ha intensificat la feina d’assessorament a tots aquells que cada setmana acudeixen a la plataforma cercant ajuda: «Si puc ajudar algú a resoldre un problema, millor… i l’habitatge és un gran problema. Sempre he estat vinculada, professionalment, amb casos de persones en situació de vulnerabilitat. I m’ha paregut sempre bastant injust el que ha passat amb l’especulació urbanística, la crisi hipotecària i el que passa ara amb els lloguers». Explica que a banda d’una qüestió de principis, el que li agrada d’ajudar a la PAH és l’empoderament de la gent: «No només els dones un assessorament, també els ensenyes a gestionar el problema que tenen, els empoderes perquè puguin resoldre el seu problema i puguin ajudar els altres a resoldre el seu problema. Deixen de tenir una posició victimista i manegen el seu problema».

Pregunta: Ha canviat el perfil de la gent que acudeix a la PAH?

Resposta: Abans eren persones que s’havien embarcat en hipoteques, perquè era fàcil aconseguir-ne una, i que amb la crisi econòmica del 2008 havien perdut la casa o la feina o estaven en una situació de precarietat per diferents motius i els era inviable pagar les quotes hipotecàries. Ara, el perfil d’usuaris que van a la PAH hi acudeixen, majoritàriament, per qüestions relacionades amb el lloguer, i són persones que no tenen possibilitat d’accedir a un habitatge o gent que tenia un lloguer, però se li acaba o que no se’n mantenen les condicions, però són treballadors, ja no són persones especialment vulnerables.

P: Estam generant treballadors pobres?

R: Sí, gent que pensava que els seus lloguers sempre es respectarien. Perquè tampoc no podien preveure aquest boom, aquesta especulació immobiliària sobtada. S’empobreixen perquè han de fer servir més del 50% dels seus ingressos, dels seus salaris per pagar l’habitatge, a banda de tota la resta de despeses.

P: Des de la seva experiència, com veu el mercat immobiliari?

R: Ara és molt difícil aconseguir un habitatge. La gent que aconsegueix un lloguer a preu raonable és per contactes, no dins les agències immobiliàries sinó, perquè coneix algú que té un pis i el lloga. Si no, ha de ser molta casualitat que aconsegueixis un habitatge a un preu raonable.

L’advocada i assessora legal de la PAH, Gloria Olmos, al seu despatx de Palma. Foto: XGTur

P: Quina és l’errada més comuna que veu entre la gent que acudeix cercant ajuda a la PAH?

R: No han guardat la documentació, no tenen rebuts i, per tant, tenen dificultats per acreditar pagaments i contractes. I això també els dificulta l’accés a ajudes públiques per pagar el lloguer o els subministraments. I també hi ha un problema de terminis, perquè tots som molt donats a, quan una cosa no ens agrada, la deixem a un costat i ja la farem… i això es va convertint en una bolla que es va fent gran i arriba un moment que no hi ha termini.

P: Ha notat un augment de casos vinculats a l’accés a l’habitatge enguany?

R: Potser és una sensació, però jo crec que des de gener hi ha hagut un increment d’assumptes relacionats amb resolucions de lloguers i pressions d’execucions hipotecàries per treure els inquilins.

Gloria Olmos, advocada i assessora legal de la PAH. Foto: XGTur

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IB3 (@ib3)

Notícies relacionades >

17/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT