societat

Gómez adverteix que en grans municipis de Balears la baixada de la covid “està frenant”

En el Comitè de Salut Pública s'ha acordat quatre grups de població per vacunar-se contra la covid-19 a tot Espanya, prioritaris en funció de l'edat i no de les patologies que es tenguin


La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha advertit aquest dimecres que han detectat que, en els municipis de més de 30.000 habitants, la reducció dels indicadors d’incidència de la covid-19 “està frenant”, situació que afecta llocs com Palma, Inca i Manacor.

Després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut amb el Ministeri de Sanitat i les altres comunitats, Gómez ha explicat que Balears té en l’actualitat una incidència acumulada en els darrers 7 dies de 58 casos per 100.000 habitants, que considera “una bona dada” i en els darrers 14 dies de 153 per 100.000 habitants.


Les Balears són la comunitat de tot l’Estat amb menys incidència a 7 dies: 58 casos

Ha explicat que “si la cosa continués així”, la setmana que ve es podria aconseguir una IA14 de 120, xifra que no es tenia a Balears des d’octubre, però ha insistit que “en els grans municpis com Palma, Inca i Manacor, s’està frenant la baixada i cal continuar amb moltíssima prudència i concentrats en les mesures de desescalada”.

La consellera ha anunciat un “increment important” de l’arribada de vacunes de la covid, quan ja sabem que els pròxims grups de persones que es vacunaran es prioritzaran en funció de l’edat i no de les patologies. El primer segment serà el de les persones majors de 80 anys; les seguiran les que tenguin edats compreses entre els 70 i 79 anys i posteriorment, les de 60 a 69 anys.
TONI: En aquests tres grups es faran servir els preparats de Fàiser i Moderna. ENTRA VIDEO La consellera de Salut ha dit que la vacuna d’Astrazeneca se subministrarà als grups de professionals sanitaris que no són en primera línia… i el tram d’edat d’entre 45 a 55 anys. Patricia Gómez confia que la campanya d’immunització s’accelerarà a partir del mes d’abril

En el Comitè de Salut Pública, que s’ha celebrat aquest dimecres, ha acordat els següents grups de població per vacunar-se contra la covid-19 a tot Espanya. Són quatre grups prioritaris en funció de l’edat i no de les patologies que es tenguin.

En primer lloc, les persones majors de 80 anys que no visquin a residències. Després serà el torn dels que tenguin entre 70 i 79 anys. I en tercer lloc, ciutadans d’entre 60 i 69 anys i també les persones menors de 60 anys amb alt risc de patir una malaltia greu per mor del coronavirus. Totes aquestes persones rebran dosis de Pfizer i de Moderna.

Però, a més, s’ha creat un nou grup, el de les persones amb edats compreses entre 45 i 55 anys a les quals se’ls posarà la vacuna d’AstraZeneca tal com ja s’està fent amb els professionals sanitaris que no estan en primera línia i els treballadors essencials de manco de 55 anys.

Segons Patrícia Gómez “és bona decisió perquè permetrà, quan arribin més vacunes, fer una aplicació més ràpida i massiva a la població que si es fa per grups diana, ja que per edat és molt més senzill i fàcil de calcular el lliurament de dosis per part del Ministeri. És una excel·lent notícia”, ha dit Gómez.

Ara queda per definir el calendari: quan els tocarà vacunar-se. El que és evident és que tot això dependrà de l’arribada de les dosis i del ritme d’administració que s’arribi a assolir.

La consellera de Salut ha dit que la vacuna d’Astrazeneca se subministrarà als grups de professionals sanitaris que no són en primera línia i el tram d’edat d’entre 45 a 55 anys. Gómez confia que la campanya d’immunització s’accelerarà a partir del mes d’abril.

El govern espanyol ha firmat un nou contracte amb Pfizer-Biontech que permetrà que arribin a Espanya un total de 20 milions de dosis durant el 2021. Així ho ha donat a conèixer la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, a la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, qui ha assegurat que aquest mateix dijous arribaran 396.000 dosis d’AstraZeneca. Es repartiran a les comunitats autònomes durant la pròxima setmana. A més, l’executiu central ha firmat un nou contracte amb Moderna.

Les Balears demanen una revisió a nivell estatal de les mesures de desescalada per a “poder mantenir una incidència baixa”

La consellera de Salut i Consum ha informat que ha demanat una revisió a nivell estatal de les mesures de desescalada per a “poder mantenir una incidència baixa” de casos de covid-19. Gómez ha valorat les mesures restrictives per a frenar la pujada de contagis, però ha insistit que “a l’hora de baixar els casos, no són homogènies en tota Espanya”. “El que passa en altres comunitats també ens afecta”, ha asseverat.

Sobre la variant britànica, la consellera ha advertit que a les Illes representa el 40% dels casos i d’un 50% a Eivissa, i ha recalcat que preocupa el fet que l’ocupació de les UCI es manté en una mitjana del 28%.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El Govern condiciona l’obertura de discoteques a que el TSJIB autoritzi demanar el certificat-covid

Podran obrir fins a les 05 hores i l’aforament màxim permès serà del 75%, amb els clients asseguts per beure...

“A diferència del que passa aquí, on has de demanar ser atès en català, el Canadà ofereix ser atès en francès o anglès, abans de demanar-ho”

El sociolingüista Isidor Marí explica el principi d'oferta activa de les llengües oficials en contraposició al de disponibilitat passiva, que...

Tancats a Austràlia des que va esclatar el coronavirus: “Fa tres anys que no veig la meva família i no podem anar a cap banda”

La situació creada pel coronavirus ha deixat moltes persones aïllades a l'altre costat del món. Un any i mig després...

Els taxistes eivissencs creuen que no cal allargar el permís als temporals

Asseguren que tot i les limitacions nocturnes la temporada ha anat prou bé