X

El Govern central dona cinc dies a Puigdemont perquè aclareixi si ha declarat la independència

La intervenció de Rajoy ha generat un intens debat al Congrés dels diputats

11/10/2017

El Govern central dona cinc dies a Puigdemont perquè aclareixi si ha declarat la independència

El Govern de Mariano Rajoy dona cinc dies a Carles Puigdemont per confirmar si ha declarat la independència i tres dies per a què rectifiqui. El Consell de Ministres ja ha fet la passa prèvia a activar l’article 155 de la Constitució i ha requerit formalment a la Generalitat que els confirmi si va declarar la independència.

Es tracta, diuen, d’un ultimàtum per a què la Generalitat recondueixi la situació, renunciï al procés secesionista i accedeixi a dialogar dins la legalitat. Si Puigdemont no torna a la legalitat, dia 19 s’activarà l’article de la Constitució que permet intervenir l’autonomia.

Mariano Rajoy ha dit al Congrés que els pròxims esdeveniments dependran de la resposta que Carles Puigdemont doni al Govern central sobre si aquest dimarts va declarar la independència de Catalunya. El president del Govern ha dit que el que succeeix a Catalunya és un qüestionament sense precedents als eixos de la democràcia.

Rajoy ha assegurat que el referèndum va ser una votació antidemocràtica i ha afirmat que està obert al diàleg sobre la reforma de la Constitució i sobre el perfeccionament de l’autogovern però ha advertit que no negociarà sobre la sobirania nacional. El president del Govern central ha expressat que l’Estat ha actuat per protegir els drets de tots i ha agraït la feina dels jutges i les forces de seguretat, i ha conclòs dient que ja és hora de recuperar la convivència.

La portaveu socialista al Congrès Margarita Robles ha estat la primera en intervenir després del discurs de Mariano Rajoy. Robles ha mostrat el seu suport a les paraules del president del Govern, ha dit que és el moment de fer política i ha refusat mediadors. La socialista ha convidat Carles Puigdemont a acudir al Congrès a explicar el seu projecte i que sigui la base per una futura reforma de la Constitució.

El líder de Podem ha dit que a Espanya no hi ha un problema legal sino polític relacionat amb la plurinacionalitat, que segons Iglesias, la dreta sempre ha negat. Iglesias, qui ha acusat Rajoy de rompre Espanya, ha exigit al president que no apliqui l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomía de Catalunya i encapçali una negociació amb el Carles Puigdemont.

Per part seva, Albert Rivera ha rebutjat qualsevol possibilitat de mediació amb els nacionalistes i ha celebrat que el Govern hagi decidit defensar la Constitució. El president de Ciutadans ha demanat eleccions autonòmiques.

11/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris