X

El govern d’Espanya retirarà la tramitació de la senda d’estabilitat per cercar suports

Estava previst tornar a votar-la aquest dijous al Congrés, però també tornaria a ser rebutjada amb els vots en contra de PP, Vox i Junts

24/09/2024

El govern d’Espanya retirarà la tramitació de la senda d’estabilitat per cercar suports

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant un ple del Congrés, en una imatge d'arxiu. / EFE - Borja Sánchez-Trillo

65

El govern espanyol retirarà la tramitació parlamentària de la senda d’estabilitat, un pas previ als pressupostos, per guanyar temps en la cerca de suports i evitar així un nou rebuig en el Congrés en la votació que estava prevista per a aquest dijous. Segons han confirmat fonts del Ministeri d’Hisenda que recull l’agència Efe, el Consell de Ministres adoptarà aquest dimarts aquesta decisió, amb la qual pretén donar una nova oportunitat al diàleg i esgotar totes les possibilitats d’aconseguir un pacte que “seria beneficiós per a comunitats autònomes i ajuntaments”, segons defensen.

El Congrés tenia previst votar per segon pic aquest dijous la senda d’estabilitat per al període 2025-2027 i tot apuntava que s’anava a repetir el resultat de la primera votació: rebuig amb els vots en contra de PP, Vox i Junts. La retirada de la tramitació dels objectius, de moment sense data límit per a reactivar-la, deixa en suspens la presentació del projecte de pressupostos de 2025, que ja no podrà complir amb el calendari previst en la normativa, que exigeix que sigui aprovat en Consell de Ministres i entri en el Congrés abans d’octubre.

La senda d’estabilitat conté els objectius de dèficit, deute i despesa per a totes les administracions, per la qual cosa constitueix la base sobre la qual es construeixen tots els pressupostos per a l’exercici següent. Malgrat això, encara que l’executiu de Sánchez no aconseguís aprovar-la, sí que podria elaborar i presentar els pressupostos, encara que adaptats als últims objectius d’estabilitat remesos a Brussel·les, que en aquest cas són els que es van enviar a l’abril de l’any passat.

Els objectius proposats pel govern espanyol -i ara retirats- preveuen que el dèficit públic baixi al 2,5% del PIB l’any que ve, dues dècimes per sota del que recollien els objectius remesos a Brussel·les (2,7%) i que entrarien en vigor si la nova senda no resulta aprovada. L’aplicació d’una senda o l’altra afectarà especialment les comunitats autònomes i ajuntaments, que amb els nous objectius podrien registrar una dècima de dèficit i equilibri pressupostari, respectivament, enfront de la dècima de superàvit que exigeixen les metes del pla d’estabilitat.

24/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT