economia

El govern espanyol aprova els reglaments d’igualtat salarial entre dones i homes

Les empreses de més de 50 treballadors estaran obligades d'aqui a 6 mesos a publicar una auditoria salarial desglossat per sexe

El+govern+espanyol+aprova+els+reglaments+d%27igualtat+salarial+entre+dones+i+homes

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts dos reials decrets amb els reglaments que desenvolupen la llei d’igualtat laboral, “per a ajudar a aflorar desigualtats en el món del treball i dotar d’eines als treballadors per a eliminar-les”.

Així ho ha explicat en roda de premsa posterior al Consell de Ministres la titular d’Igualtat, Irene Montero, al costat de la de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, qui ha afegit que la desigualtat laboral de gènere suposa “una aberració democràtica que exclou, diferència i vulnera els drets de les dones”.

En concret, el Govern ha aprovat dos reials decrets amb els reglaments dels plans d’igualtat i les taules de transparència retributiva, que desenvolupen la llei de l’1 de març sobre mesures urgents per a garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació i l’ocupació. “S’ha acabat que en les empreses les dones no puguem exercir els drets de ciutadania”, ha explicat la titular de Treball, per a assenyalar que amb els registres retributius aflorarà la desigualtat”, donant l'”eina” als treballadors perquè puguin denunciar, la qual cosa pot comportar multes de fins a 187.000 euros per a les empreses infractores en la Inspecció de Treball.

Per part seva, Montero ha advertit del risc que, sense polítiques públiques, les dones perdin drets conquistats en aquesta crisi del coronavirus. I ha reconegut que encara que aquests reglaments són “un pas de gegant” per a acabar amb les desigualtats que pateixen les dones, “no basta” només amb això i cal “tallar” el que passa fora de la feina, en al·lusió a les càrregues en les cures familiars.

Actualment, han recordat, la bretxa salarial a l’Estat es troba al voltant del 22% i, en molts casos, ni es coneixen on estan aquestes desigualtats. I a les Balears, les dones estan cobrant al voltant de 3.000 euros bruts menys que els homes.

Aquestes normes, que han estat fruit del diàleg social encara que han sortit sense l’acord de la patronal, permetrà al Govern avaluar els llocs de treball, ja que els exercits per les dones “són els pitjor valorats i retribuïts en el conjunt de la societat”. Els sindicats UGT i CCOO han valorat el “pas fonamental” que suposen els reglaments aprovats per a avançar en la igualtat laboral entre homes i dones i han emplaçat a la patronal a començar a negociar com s’apliquen aquestes mesures en les empreses i complir-les.

La secretària d’Igualtat i Polítiques Socials de la UGT a Balears, Xisca Garí, ha explicat que la llei “marca els mínims que ha de dur el pla d’igualtat i també recull la importància clau que tenen els sindicats en la negociació col·lectiva”. Des dels sindicats esperen que “els empresaris estiguin disponibles a complir la llei”.

Més dones al sector sanitari però cobren manco

Segons el sindicat UGT, a les Balears l’escletxa salarial era del 13% l’any 2017, quan es va publicar el darrer informe. I precisament, aquest mateix estudi sobre diferències salarials, a tot Espanya, estima que els homes assalariats cobren, de mitjana, uns 5.800 euros bruts anuals més que les dones. Fa 3 anys, l’escletxa salarial entre homes i dones era de pràcticament un 22%, amb xifres més o manco semblants al 2008. Però veníem d’anys on la diferència de cada vegada era més gran: l’any 2013, 6.200 euros de diferència.

Segons el tipus de professió, l’escletxa salarial és més ample. Sobretot en el d’activitats financeres i d’assegurances: les dones cobren 11.500 euros manco a l’any que els homes. També en l’àmbit de la ciència, la diferència és de 10.300 euros. I al món de la Sanitat i els Serveis Socials, una dona deixa de cobrar 9.800 euros respecte als seus companys. Aquest cas encara és més cridaner si tenim en compte que a Espanya hi ha 1.100.000 professionals sanitàries per només 300.000 homes que fan feina al sector.

I a l’altre extrem, les professions on manco diferència salarial hi ha els transports, el sector de la construcció i l’educació. Hem de dir que, en els dos primers casos, hi fan feina molt poques dones… Però en el cas d’educació, la situació és alarmant, perquè hi fan feina més del doble de dones que d’homes i així i tot, hi ha més de 2.000 euros de diferència entre sous.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els restauradors de ses Figueretes fan un balanç negatiu després de tres setmanes de restriccions a Vila

No saben com afrontaran l'hivern, hi ha treballadors que continuen en ERTO i la caiguda ha estat, en general, acusada

Els ajuntaments eivissencs aposten ara per regular els ‘beach clubs’

Josep Marí Ribas, batle de Sant Josep, adverteix que s'haurà d'anar amb compte a l'hora de fer-ne la redacció

Un 25 per cent dels lloguers de temporada han passat a ser anuals en el darrer mes i mig a Eivissa

La caiguda dels preus del lloguer a l'illa durant el tercer trimestre es xifra en un 13,7 per cent

La restauració del Port de Sóller veu perillar encara més els seus negocis amb les noves mesures

Els locals aposten pel client local, tot i la difícil situació