Prohens ja ha sol·licitat una reunió amb Frontex
Foto: CAIB.
35El Govern i els consells insulars han expressat la intenció de demanar una reunió amb el comissari europeu d’Interior i Migracions, Magnus Brunner, per abordar l’arribada d’embarcacions irregulars a les Balears. Ho ha dit aquest dilluns la presidenta autonòmica, Marga Prohens, en la roda de premsa posterior a la Conferència de Presidents de les Illes, celebrada el matí d’aquest dilluns a Eivissa.
La crisi migratòria, que Prohens ha qualificat d”un dels principals problemes” de l’arxipèlag i una de les “preocupacions” dels ciutadans, ha estat un dels tres temes que s’han abordat en la trobada entre les administracions. La presidenta de l’Executiu ha subratllat el compromís amb la “defensa de les fronteres” i la “lluita contra les màfies”. Ha insistit en la necessitat d’actuar als països d’origen i de pas. “Anirem a Europa i on faci falta per dir que som la frontera sud d’Europa, que no ens poden deixar tots sols, que això no va de solidaritat ni de bonisme, sinó de capacitat. I Balears no tenen més capacitat”, ha incidit.
En aquesta línia, Prohens ha assegurat que ja ha sol·licitat una reunió amb Frontex per demanar-li la implicació en el control dels fluxos migratoris que es dirigeixen a les Illes. També ha recriminat la “inacció” del Govern central, al qual ha demanat un “canvi dràstic” en la seva política migratòria. “La conclusió és la mateixa: les Balears han arribat al límit”, ha insistit la presidenta autonòmica, fent referència a l’anterior conferència autonòmica, que va tractar monogràficament sobre la crisi migratòria.
El 2024, ha recordat, les Illes varen rebre 1.200 menors migrants no acompanyats, la qual cosa va causar la sobreocupació dels serveis d’acolliment en un mil per cent. En aquesta línia, ha tornat a rebutjar el repartiment de menors migrants, que també és debat aquest dilluns en una reunió sectorial a Madrid, fet amb què han coincidit amb els presidents insulars. Per al president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, la migració “encara és el cavall de batalla”, perquè, a parer seu, la situació que travessa la major de les Pitiüses és “límit“. “Reclamam la implicació del Govern central, i s’ha posat sobre la taula la necessitat i la possibilitat de traslladar-nos a Brussel·les per implicar la diplomàcia europea en aquest assumpte”, ha apuntat.
El president del Consell de Formentera, Óscar Portas, ha dit que la crisi migratòria és el tema més preocupant que afronta l’illa. “Som frontera sud, i Formentera és l’illa més al sud de l’arxipèlag. És per on entren més migrants durant l’any”, ha subratllat. Encara que ha agraït l'”empatia i solidaritat” de Prohens, no ha parlat de les reiterades reclamacions dirigides al Govern perquè presti ajuda per a l’atenció de menors migrants no acompanyats. “Una empatia i solidaritat que, de moment, encara no he trobat per part de l’Estat. Esper que no triguin a pujar al vaixell i decideixin ajudar a Formentera com ho necessita. Estam en una situació d’emergència i necessitam les ajudes de tothom”, ha subratllat.
Finalment, el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha reconegut que l’illa quasi no suporta cap mena de pressió migratòria, però ha advertit que aquesta situació “és fràgil i pot canviar de manera ràpida”.
L'autobús ha envestit un grup de ciclistes, per causes que s'investiguen, i deixa fins a set persones ferides de diversa consideració