media

El Govern, IB3 i la UIB impulsaran millores en l’ús de la llengua catalana a la ràdio i la televisió públiques de les Illes Balears

Firmat un protocol que posa les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre les parts


La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3) i la Universitat de les Illes Balears  (UIB) han signat aquest dijous un protocol general d’actuació en matèria de foment de la llengua catalana. Mitjançant aquest document, expressen la voluntat de treballar amb l’objectiu compartit de fomentar millores en els usos de la llengua catalana a la televisió i a la ràdio públiques de les Illes Balears. El protocol posa les bases per a la creació d’un marc de col·laboració entre les parts en aquesta matèria i proposa una sèrie de recursos i serveis per a la consecució de l’objectiu marcat.

Assessorament de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

La Direcció General de Política Lingüística oferirà a IB3 assessorament en usos i legislació lingüístics i en l’establiment d’uns requisits de coneixement de la llengua per a la contractació dels professionals, entre altres qüestions. Tot acompanyat de la corresponent formació per als treballadors.

Iniciatives de la UIB

La UIB, entre altres iniciatives, ofereix a l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears assessorament en l’establiment d’un model lingüístic ajustat a la normativa actual i formació lingüística especialitzada. A més, des del Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, es posa a l’abast dels professionals del mitjà de comunicació un servei de consultes lingüístiques, recursos en línia de consulta de criteris lingüístics específics per a la producció audiovisual i altres materials per resoldre els dubtes dels treballadors d’aquest àmbit.

La responsabilitat d’IB3

L’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears assumeix la responsabilitat que tenen tant IB3 com els seus treballadors en el procés de normalització de la llengua catalana. Per aquest motiu manifesta la voluntat, entre d’altres, de promoure l’oferta de programació en català adreçada a la població infantil i juvenil, a fi que puguin esdevenir-ne consumidors habituals, aplicar les pautes referents als usos lingüístics establertes amb l’assessorament de la Direcció General de Política Lingüística i el model lingüístic fixat amb l’assessorament del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Així mateix, també es compromet a disposar d’un servei d’assessorament lingüístic suficient i amb la formació acadèmica necessària per garantir la qualitat lingüística a tots els mitjans de l’Ens.

A l’acte hi han assistit el Conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, senyor Miquel Company; el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot; la Secretària Autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, senyora Agustina Vilaret; el Director General d’IB3, senyor Andreu Manresa; la Directora General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, senyora Beatriu Defior; el Director d’IB3 Televisió, senyor Joan Carles Martorell, i el Director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, doctor Jaume Guiscafrè.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

L’APAIB reclama un augment pressupostari equiparable al de la internalització dels serveis informatius

Es queixen que a ells els hagin reduït el pressupost per produir continguts

‘Sa Porta’ fa un retrat sobre les desigualtats que es viuen a la Porta de Sant Antoni

Aquest serial en format podcast disposa de quatre capítols, cadascun d'ells de 50 minuts i ja es poden descarregar al...

Es Diari Menorca celebra els seus 80 anys de vida amb reconeixements a tots els àmbits

Durant la gala es varen lliurar fins a cinc premis periodístics i cinc premis als Protagonistes de la Vida Menorquina