X

Grafits en llatí i grec d’entre el segle VI i VII de la basílica del Cap des Port de Fornells

Bartomeu Obrador, doctor en filologia clàssica, ha analitzat els fragments de les pintures murals on hi havia escrites aclamacions a la divinitat i on també es menciona Sant Esteve

22/05/2024

Grafits en llatí i grec d’entre el segle VI i VII de la basílica del Cap des Port de Fornells

El doctor en filologia clàssica Bartomeu Obrador ha investigat grafits d’entre els segles VI i VII a Menorca. Es tracta de les úniques lletres escrites trobades a Menorca en una basílica cristiana, la del Cap des Port de Fornells. Entre els 400 fragments de les pintures murals que decoraven l’interior de la basílica, uns 130 tenien lletres escrites en llatí i grec. Aquest bilingüisme també els fa únics a l’illa.

Després d’un estudi a fons ha pogut determinar que quasi tot són aclamacions a la divinitat. Alguns dels missatges que es poden llegir són per exemple “Senyor assistiu-nos”, “Senyor, senyor nostre”, el nom d’una dona “Ioannia”, la paraula “exaltem”, etc. En algun d’ells també es menciona a Sant Esteve.

Ha pogut constatar alfabetització i que darrere hi hauria hagut diferents mans, amb diverses cal·ligrafies. Les excavacions de la basílica es van fer als anys setanta. Els grafits havien quedat emmagatzemats al Museu de Menorca.

22/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT