El nou sistema de contractació d'aquest servei deixa a l'atur molts conductors de les Illes i "precaritza" el sector
Imatge d'arxiu. /EFE
17Polèmica en el transport escolar. Els empresaris d’autobusos de Mallorca denuncien que les empreses de la Península es veuen afavorides pel nou sistema de contractació d’aquest servei, segons ha pogut saber IB3 Ràdio.
Fins ara, la licitació es feia en relació a les rutes però a partir d’enguany -a causa d’una sentència del tribunal de competència,- es fa per lots. Un fet que, segons diuen els transportistes de l’illa, afavoreix les grans empreses de fora. De fet, el 40% de les empreses que s’encarreguen del servei (aquest i el curs que ve) ja ho són.
Els empresaris mallorquins asseguren que el nou format ha provocat que algunes companyies de l’illa perdin per complet la concessió. És el cas de Janer Bus (d’Algaida) o Autocars Adrover (de Felanitx), que l’any passat s’encarregaven del transport escolar de les seves zones.
El Govern apunta que aquesta modificació en la licitació del transport escolar és positiva perquè, segons assegura Jaume Ribes, director general de la comunitat educativa, a IB3 Ràdio, permet solucionar qualsevol imprevist amb major rapidesa.
Els empresaris de l’illa critiquen però que, precisament, el canvi afavoreix les grans empreses de fora de les Balears.
Molts societats de Mallorca s’han hagut d’aliar, expliquen, amb altres entitats de l’illa o fins i tot de la Península per no perdre la concessió. És el cas de l’empresa Repic de Sóller, que s’ha encarregat durant 30 anys del transport escolar, i enguany ha estat sub-contractada per l’empresa guanyadora de la concessió. Una multinacional amb capital britànic.
Miquel Arbona, gerent de l’empresa sollerica, recrimina que se’ls ha contractat, a més, amb una rebaixa del 10% en el preu que ells demanaven. I que han recorregut a l’empresa mallorquina perquè la guanyador no disposa d’autobusos de manco de 40 places: els únics que poden circular per les carreteres de Fornalutx, Deià i Sóller.
Un fet dramàtic. Així és com ho qualifiquen les empreses de les Illes que es veuen afectades. Els seus propietaris asseguren que aquesta situació suposa més treball precari perquè les empreses de fora fan contractes a mitja jornada per cobrir el cost de la insularitat i més atur pels conductors de les Balears.
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
Es tracta d'un britànic de 40 anys