formentera

Greenpeace rep 50 denúncies d’agressions a la posidònia a les Pitiüses

Els ecologistes aplaudeixen l'aprovació del decret, però demanen que s'incrementin els mitjans de vigilància i que es controli el vessament de les depuradores

Greenpeace+rep+50+den%C3%BAncies+d%27agressions+a+la+posid%C3%B2nia+a+les+Piti%C3%BCses

A Eivissa, durant tot el cap de setmana està amarrat a port el vaixell ‘Esperanza’, el més gran de la flota de Greenpeace. Els ecologistes faran un mostratge social per documentar la presència d’embarcacions fondejades a les praderies de posidònia. Des del 12 de juliol, quan es va llançar la campanya, s’han notificat ja 50 denúncies. Les zones de més pressió: el parc natural de ses Salines i els fondejos nocturns a Talamanca, també s’ha notificat la ruptura en tres punts de l’emissari de la Savina. La idea és convidar els ciutadans perquè denunciïn les agressions a la posidònia durant aquest cap de setmana. Aquest dissabte migdia 35 membres de les organitzacions ecologistes han partit en zodiacs cap a Formentera per registrar aquestes agressions. La visita d’aquest vaixell coincideix amb l’aprovació del Decret de la posidònia, un decret que, diuen, que no es pot quedar en paper mullat i que demanen que s’estengui a tota la Mediterrània.

El GEN-GOB, Greenpeace, Oceana i Terraferida han aplaudit l’aprovació del decret, però han demanat que s’incrementin els mitjans de vigilància i que es creï un cos d’agents de medi ambient específic per controlar la posidònia. També demanen la retirada de morts, com els de la badia de Talamanca, i més control dels vessaments de les depuradores.

Tot i no disposar encara d’una cartografia completa, els ecologistes no es mostren crítics que el decret aprovat ahir no tengui règim sancionador aplicable de manera immediata. Es conformen que es poden continuar imposant les multes previstes com fins ara a la LECO i a la llei estatal de patrimoni natural. Les entitats proteccionistes han denunciat avui que en els darrers 50 anys s’ha perdut entre un 13 i un 38% de la cobertura de posidònia a la Mediterrània. De les praderies que es conserven, se n’ha perdut un 50% de densitat.

Els impactes locals sobre la posidònia són també la pesca d’arrossegament o la colonització d’espècies invasores. Al parc de ses Salines, entre 2008 i 2012 se’n va perdre un 20% de cobertura. A la campanya, hi participa també l’actriu Inma Cuesta.

A les Illes Balears, s’ha estimat que les praderies de posidònia aporten un valor ambiental de 4.000 milions d’euros només en fixació del diòxid de carboni, i cada hectàrea aporta 14.000 euros l’any.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

7 nous morts per coronavirus a les Balears, 4 de residències de persones majors

El nombre de nous contagiats per coronavirus a les Illes és de 582, d'un total de 12.742 de casos acumulats....

252 infants i joves i 60 docents dels centres de les Illes donen positiu de Covid-19

Fins ara, s'han garbellat més de 50 grups de 42 centres escolars, 512 alumnes i 38 professors, i el resultat...

Les expectatives de Laro Setién

El fill de l'extècnic del Barça jugarà amb el Formentera amb l'objectiu de l'ascens a Segona B

Les Pitiüses celebren una jornada per netejar la mar

El Clean Up Day se celebra arreu del planeta per arreplegar fems dels oceans i conscienciar sobre la cura del medi ambient