3.500 persones es retroben amb els ‘Ja t’ho diré’
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
L'equip d'investigadors posarà en marxa una app gratuïta perquè els ciutadans puguin avisar-los en cas de sospita
Imatge d'arxiu.
18La Universitat de les Illes Balears i l’Institut Mediterrani dEstudis Avançats (Imedea) han impulsat un sistema de detecció primerenca d’espècies invasores d’insectes. El projecte STOP Invasores vol desenvolupar una xarxa de detecció primerenca que ajudi a detectar i controlar la previsible arribada d’espècies potencialment perilloses, que actualment s’expandeixen per tot Europa. Aquestes espècies estan incloses en diferents catàlegs i plagues prioritàries, tant de l’Estat com de la Unió Europea, i suposen una amenaça per a la biodiversitat i la salut humana, a més de tenir un impacte econòmic important.
Els investigadors ja han començat a instal·lar trampes al port de Palma i a l’aeroport de Son Santjoan, per avaluar el risc d’entrada d’espècies exòtiques. També han començat a instal·lar trampes a Calvià, Manacor i Santa Maria, en ubicacions properes a zones de distribució de material vegetal.
Seguint l’exemple que va suposar el desenvolupament de Vespapp per al control de la vespa asiàtica, l’equip d’investigadors crearà una aplicació mòbil perquè els ciutadans puguin notificar possibles deteccions d’insectes invasors. L’app es podrà descarregar de forma gratuïta i els usuaris obtindran informació sobre la morfologia i el comportament de les espècies invasores, perquè les puguin diferenciar de les autòctones. Igualment, s’oferirà informació sobre el cicle anual de les espècies, la seva expansió, com detectar-les, com actuar, etc. Els investigadors també preveuen que les notificacions es puguin fer des d’altres aplicacions, com Twitter i Facebook, fent ús de l’etiqueta #InvasoraBalears. El sistema també comptarà amb un sistema d’avisos que permetrà enviar notificacions als usuaris en cas que es confirmi una detecció d’espècie invasora al seu municipi.
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
És un programa de l'Hospital de Son Espases que es va crear fa tres mesos
1.284 adolescents de 25 centres han escenificat els feminicidis produïts a Espanya des del 2003
A les 20.30 hores arribarà el compte enrere per il·luminar Ciutat