X

“Guerra oberta” entre empresaris per captar treballadors en plena temporada

La carestia de mà d'obra causa una competència entre patrons i millora les condicions laborals de les noves contractacions

02/06/2023

“Guerra oberta” entre empresaris per captar treballadors en plena temporada

Guillermo Gayà

La manca de treballadors —especialment de personal qualificat— és el principal maldecap dels empresaris de cara a la temporada alta. Afecta tots els sectors, però un dels que més ho pateix és la restauració: falten treballadors especialment a les Pitiüses, Menorca i les zones de Mallorca més allunyades de Palma.

La situació obliga molts empresaris a reduir el servei i els resta beneficis. “La majoria d’empresaris estan reduint el nombre de taules per adaptar-les al personal que té, per no trobar-se en la situació d’omplir el restaurant però donar un mal servei”, explica Alfonso Robledo, president de l’Associació de Restauració de CAEB. Afegeix que d’altres opten per no obrir al migdia i que tots “han invertit en personal, allargant els contractes de temporada, per tal d’assegurar-se les plantilles”.

La manca de personal persisteix, malgrat que els salaris han pujat un 5% enguany, segons el conveni sectorial. El problema principal per atreure personal d’altres comunitats, diu la patronal, és el preu de l’habitatge, una situació que no esperen que es resolgui a curt termini.

Comerç, distribució i transport són altres sectors afectats. PIMEM assegura que les dificultats per completar les plantilles “s’han convertit en un problema greu i estructural” i “impedeixen que moltes empreses estiguin al 100% durant la temporada”. El president de PIMEM, Jordi Mora, denuncia que hi ha una “guerra oberta” entre empresaris de determinats sectors per captar treballadors “de manera poc ètica”. Un fet que CAEB Restauració també constata amb preocupació.

La carestia de mà d’obra beneficia els treballadors, que augmenten les seves exigències als empresaris a l’hora de signar un contracte. Un fet que complica els processos de selecció de personal, que s’allarguen dels 3 a 5 dies habituals, a un mínim de dues setmanes, segons l’empresa de recursos humans Adecco. La seva responsable a les Balears, Núria Chardí, explica que “s’estan millorant els sous i les condicions horàries per intentar atreure personal”. Chardía afegeix que “també hi ha una major rotació perquè hi ha gent que està treballant però cerca una feina millor”.

Tots preveuen que la situació encara es tensi més al llarg de l’estiu.

02/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris