economia

Guerra de preus per la garrova i magatzems plens a vessar a Mallorca: la dignificació del camp per un euro

 El fet que s'hagin descobert nous usos ha fet que se n'hagi augmentat la demanda


Enguany els pagesos recolliran garrova com els altres anys, però a un millor preu. El fet que s’hagin descobert nous usos ha fet que se n’hagi augmentat la demanda i les empreses mallorquines n’han volgut tenir els magatzems plens. “A Mallorca hi ha tota una sèrie d’empreses que compren garroves i entre elles se crea una guerra de preus. Com més paguin al pagès, més garroves recolliran i això repercutirà en el volum de la recol·lecció”, explica Sebastià Ordines.

Però mai plou a gust de tothom. Si el preu de la garrova ha pujat, el de la llavor, el garroví, també. A Mallorca, només hi ha una empresa que comercialitzi aquest espessidor natural tan preuat, la goma del garroví. Consideren que el preu de la pujada es troba fora del que és comú com també ho és la comercialització a l’illa.

La gerent de CAROB, Margalida Sureda, explica que hi ha molts de proveïdors de Mallorca que venen el garroví a fora i molta gent de fora que ve aquí a comprar a fora i això provoca problemes de preus.

La cara i la creu d’una moneda. Mentre aquesta empresa rep missatges de proveïdors que s’han de repensar les comandes per la pujada del preu de la goma del garroví, els pagesos augmenten la rendibilitat de les finques i fins i tot podran fer inversions que fins ara, amb els doblers de les garroves mai no havien pogut fer.

LA PATATA, EL VI I LA GOMA DE GARROFÍ, ELS TRES PRODUCTES QUE MÉS S’EXPORTEN FORA DE LES ILLES

Segons la Conselleria de Medi Ambient, la patata, el vi i la goma de garrofí són els tres productes que més s’exporten fora de les Illes. En relació amb el pes, als quilos, la goma de garrofí és la que manco exportam.

Però si ens fixam en els valors, en el preu que es paga, la taula es gira per complet. Només enguany, des de gener al dia 13 de juliol, s’ha exportat goma de garrofí per un valor de prop de 16 milions d’euros. És tres vegades el que s’ha exportat de patata i vins.

Un dels motius n’és l’increment del preu de la garrova en els darrers 5 anys. Un quilo ha passat de valer d’entre 16 i 20 cèntims a un euro, un euro quinze. Els pagesos reconeixen que ha pujat d’una manera molt ràpida, però també reconeixen que ja tocava.

“Evidentment, amb 20 cèntims no pagàvem ni el cost de recol·lecció de la garrova i hem de pensar que la garrova s’ha de mantenir durant tot l’any, per tant qualque cosa més havia de valer. És cert que el preu del voltant d’un euro és un preu molt correcte, ajuda a dignificar el sector i així sí que val la pena recollir garroves”, diu Sebastià Ordines, d’Unió de Pagesos.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El parc fotovoltaic de Lloseta entrarà en servei pel desembre

Proveirà d'energia la futura planta d'hidrogen que s'ubicarà devora la planta de Cemex

Preacord i seguiment del 100% de la vaga de neteja, segons CC.OO

L'endemà de l'inici de les aturades a tot Menorca i gran part de Mallorca, a excepció de Palma, Calvià, Sóller i Pollença, CC.OO....

S’inicia la vaga de fems a Mallorca i Menorca: els serveis mínims seran només en sectors essencials

CCOO considera abusius els serveis mínims i només en faran a sectors essencials com hospitals, centres de salut, residències i...

Na Marian i les seves companyes de la Bonanova, el 75% de la plantilla: interines i en frau de llei des de fa 24 anys

Una cinquantena de persones demanen que se'ls apliqui la figura de fix a extingir