X

Pol Morillas: “Cal veure quant durarà la unitat d’Europa a la guerra d’Ucraïna”

El director del Centre d'Afers Internacionals de Barcelona alerta que fa molts anys que la seguretat europea no es trobava en un escenari tan advers

02/05/2022

Pol Morillas: “Cal veure quant durarà la unitat d’Europa a la guerra d’Ucraïna”

16

La guerra a Ucraïna té conseqüències més enllà de les fronteres del país. El conflicte ha mobilitzat els esforços diplomàtics arreu del món per mirar d’arribar a una entesa i decretar l’alto el foc. De moment, sense resultats. Això fa que cada vegada siguin més agressius els intents dels països occidentals d’aïllar Rússia, sobretot econòmicament, per evitar que continuï finançant la guerra. El director del Centre d’Afers Internacionals de Barcelona (CIDOB), Pol Morillas, ha parlat en una entrevista a IB3 Ràdio sobre la unitat amb què els països de la Unió Europea han respost a la guerra. Es demana, però, quant duraran aquestes actuacions conjuntes.

“Europa ha reaccionat de manera molt unida i prenent decisions que fins ara no havia pres”, ha indicat el també catedràtic en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals per la Universitat de Barcelona (UB). Un exemple són les sancions econòmiques imposades al president rus, Vladímir Putin, d’altres membres del seu govern i també magnats del país que hi són favorables. Les que més costen d’implantar són les de caràcter energètic, ja que molts estats membres depenen directament del gas o del petroli russos. Aquesta diferència fa preguntar-se a Morillas fins quant durarà aquesta resposta coordinada de la Unió Europea.

El professor, que aquest dilluns ofereix la conferència “Europa, entre la pandèmia i la guerra” al Cercle Financer de les Balears (Palma), assegura que ara mateix tot fa pensar que serà una “guerra llarga i de desgast que tindrà uns efectes molt importants a Europa“. De fet, Morillas ha alertat que “estam en un escenari per a la seguretat europea d’unes proporcions que no havíem viscut des de fa molts anys”. I és que Putin de moment no ha aconseguit els objectius amb què va iniciar la invasió d’Ucraïna. “Ell esperava prendre el país de manera ràpida i que la ciutadania ucraïnesa li donaria la benvinguda; i no ha estat així, hi ha hagut una oposició molt forta”, ha dit.

“El gran dubte és en quin moment es generaran les condicions militars, polítiques i geopolítiques perquè comenci una negociació d’alto el foc i, en el millor dels casos, una negociació de pau”, ha conclòs Morillas.


Escolta l’entrevista d’IB3 Ràdio

02/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT