X

Mor Mikhaïl Gorbatxov, pare de la perestroika i qui va posar fi a la guerra freda

L'exlíder soviètic va rebre el Nobel de la Pau el 1990; Vladímir Putin ha expressat el seu condol per la pèrdua

31/08/2022

Mor Mikhaïl Gorbatxov, pare de la perestroika i qui va posar fi a la guerra freda

30

El darrer president de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, l’URSS, Mikhaïl Gorbatxov, ha mort als 91 anys a causa d’una llarga malaltia, per la qual feia un any que estava ingressat a l’Hospital Clínic Central de Moscou.

Gorbatxov va impulsar la dissolució de l’estat soviètic el 1991, amb el resultat de la disgregació en diferents nacions i la fundació de la Federació Russa. També el procés de transformació i obertura russa conegut com la perestroika, que va consolidar la fi de la guerra freda i la polarització entre el bloc Occidental i Oriental iniciat amb la caiguda del Mur de Berlín el 1989.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat un missatge de condolences “al poble rus” a través de Twitter en què ha destacat la figura de l’exlíder soviètic com “un home que amb les seves decisions va contribuir de manera decisiva a posar fi a la guerra freda i fer d’Europa, i del món, un lloc amb més pau i llibertat”.

El president rus, Vladímir Putin, ha expressat les seves més profundes condolences per la mort de Gorbatxov mitjançant el seu portaveu, Dmitry Peskov. També amb un comunicat el president dels Estats Units, Joe Biden, ha lamentat la mort del polític i ha assegurat que era “un home amb una visió política extraordinària”. Mentre, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha destacat a les seves xarxes socials que Gorbatxov era “un líder digne de confiança que va aplanar el camí per a una Europa lliure”.

Tothom ho destaca. Era un gran analista polític. De fet, en una de les seves darreres entrevistes l’any 2019, a la BBC, l’exlíder soviètic ja va advertir que la tensió entre Rússia i Occident estava posant el món en un perill colossal, deia, a causa de l’amenaça de les armes nuclears.

I si hi ha dues paraules associades a Mikhaïl Gorbatxov i a la seva decisiva etapa al capdavant de l’URSS, aquestes són “perestroika” i “glàsnost”. La primera significa “reconstrucció” i la segona “obertura”. Aquests dos conceptes innovadors que va impulsar Gorbatxov van canviar la Unió Soviètica. Un canvi tan radical, que van fer que hagués d’abandonar la política l’any 1991 amb aquest discurs.

L’adeu d’un líder mundial, que molt abans amb 54 anys, l’any 1985, va ser elegit per unanimitat secretari general del Partit Comunista. A la dècada del 80 el nivell de vida de l’URSS es trobava sota mínims, mentre que als Estats Units i Europa avançaven cada vegada més. Per tant, Gorbatxov va creure que era necessària una reforma integral que permetés modernitzar i reestructurar l’economia de la Unió Soviètica. La coneguda com perestroika.

Però no només va iniciar una reforma econòmica. També una revolució cultural i social. Va ampliar la llibertat d’expressió al país i la ideologia oficial, el marxisme-leninisme, va ser reemplaçada pel pluralisme ideològic i la lliure recerca intel·lectual, entre d’altres mesures. També va decretar el retorn de les tropes de l’Afganistan.

Però al desembre de l’any 1991 van fracassar els esforços de Gorbatxov per reestructurar l’entitat com una federació voluntària de les seves repúbliques. I el país es va dissoldre en 15 estats, el més gran Rússia. A tot això, li seguiria una gravíssima crisi econòmica que va dur milions de russos a la misèria i al sorgiment de l’elit dels oligarques, que, secundats pel poder polític, es van apropiar de la riquesa del país… Aquesta complicada situació propiciaria una dècada després l’arribada al poder de Vladímir Putin i la progressiva pèrdua de llibertats polítiques i socials a Rússia.

Per tot això, Mikhaïl Gorbatxov va rebre el premi Nobel de la Pau l’any 1990 i ha mort aquest dimarts a 91 anys.

31/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT