Va visibilitzar l'esclerosi múltiple, la malaltia que patia
Imatge d'arxiu de Joana Maria Escartin en un reportatge a IB3.
223La doctora en Història Econòmica i professora de la Universitat de les Illes Balears (UIB) entre 1996 i 2010 Joana María Escartín ha mort aquest dijous als 56 anys. En un missatge a les xarxes socials, la presidenta del Congrés i expresidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha mostrat “consternada” per la defunció de la professora, a qui ha defensat com “una gran feminista, una lluitadora i una valenta”. La doctora va tancar la llista del PSIB al Parlament en les passades eleccions autonòmiques.
La comunitat de la UIB i, en nom seu, el rector, també han expressat el seu condol
Escartín va visibilitzar la malaltia que patia, l’esclerosi múltiple, i ho va fer també visibilitzant la seva filosofia de vida davant una malaltia degenerativa a través de diferents reportatges i intervencions a IB3. Era una ferma defensora del dret a l’eutanàsia i en favor d’una mort digna.
La doctora Escartín es va llicenciar l’any 1993 en Filosofia i Lletres a la UIB, on també es va doctorar en Història Econòmica l’any 2000, sota la direcció de Carles Manera. El 1996 va iniciar la tasca docent i el juliol de 2001 va prendre possessió a la UIB com a professora titular d’universitat de l’àrea de coneixement d’Història i Institucions Econòmiques, adscrita al Departament d’Economia Aplicada. El 2010 va haver de deixar la seva feina a la Universitat per problemes greus de salut. Joana Maria Escartín patia esclerosi múltiple des de 1989.
Trajectòria docent i de recerca
Al llarg de la seva trajectòria universitària, va compaginar la docència i la recerca sobre el desenvolupament econòmic, el paper de la dona en el mercat laboral, els processos d’emigració, les condicions de vida i història industrial en els segles XIX i XX. La doctora Escartín era experta en el desenvolupament industrial de les Balears i la funció de les dones a l’economia.
Les seves investigacions varen ser molt renovadores en el panorama de l’economia i la història econòmica, i reivindicaven les experiències industrials de les Illes i el paper de les dones en aquests processos.
Era membre del Grup d’Estudis d’Història Econòmica (GEHE) de la UIB, de l’Associació Universitària d’Estudis de Gènere de la UIB i de l’Associació Espanyola d’Història (AEHE). A més, va ser coordinadora permanent del taller «Dona i Economia» de la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere (UEEG) de la UIB i va ser professora-tutora del programa de mobilitat Sòcrates-ERASMUS en el marc del conveni establert amb la Universitat de Florència (Itàlia).
Va participar en projectes d’R+D de convocatòries públiques i d’empreses privades i va dirigir tres projectes d’investigació del programa d’iniciativa comunitària Equal, finançats amb fons europeus.
Publicacions i premis
Va publicar uns 40 treballs, entre capítols de llibre, articles especialitzats, participació en obres col·lectives i actes de congressos. A més, va publicar els llibres següents: El procés d’industrialització a Esporles, 1830-1960 (1991); El sector de la madera y el mueble en Baleares (1996); La dona a la Mallorca contemporània (1997); La ciutat amuntegada: indústria del calçat, desenvolupament urbà i condicions de vida en la Palma contemporània, 1840-1940 (2001) i El quefer ocult: el mercat de treball de la dona en la Mallorca contemporània, 1870-1940 (2001).
La doctora Escartín era col·laboradora del diari Última Hora i membre del Consell Editorial de la col·lecció de llibres Treballs Feministes (Edicions UIB). A més, va ser membre del Consell de Redacció de la revista Estudis d’Història Econòmica i també va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia de Mallorca en temes d’història econòmica.
El 1992 va guanyar el Premi Ciutat de Palma d’Investigació.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics
Aquí pots gaudir de les millors fotografies d'aquest 16 de gener de 2025 a sa Pobla