X

Mor Serafí Nebot, de Los Javaloyas

L'integrant del famós grup musical mallorquí ha mort als 89 anys a Son Servera

29/06/2023

Mor Serafí Nebot, de Los Javaloyas

98

Serafí Nebot (Son Servera, 1932), membre del grup Los Javaloyas, ha mort aquest dijous després d’estar hospitalitzat des de la setmana passada per una infecció que no ha pogut superar a 89 anys. El seu vessant més conegut i que, sens dubte, el va fer més famós i part de la nostra història musical és el de cantant solista de l’emblemàtic grup Los Javaloyas, fundat el 1952 per Luis Pérez Javaloyas, on va entrar com a violinista per, tot just després, agafar el micròfon i convertir-se en llegenda. Nebot va ser, a més, violinista de l’Orquestra Simfònica, on va arribar a exercir de concertino, i professor del Conservatori. Els darrers anys ha estat objecte de diversos homenatges com el que varen fer-li al seu municipi d’origen el desembre de 2021 amb un concert dels Javaloyas i la banda de música serverina.

Una de les persones que el va conèixer ben de prop, el músic i escriptor manacorí Tomeu Matamales -bateria suplent de Los Javaloyas- recorda que la seva música està íntimament vinculada a Antoni Papera Fons i Antoni Mus, amb cançons que són dins la memòria col·lectiva com Tot ja és mort, Les muntanyes i Bona Nit. Matamales recorda que Los Javaloyas van tocar per les principals capitals d’Europa; per exemple a Roma, a l’època de la Dolce Vita, on feien concerts a una sala italiana molt famosa de Via Veneto. Va ser allà, continua amb el relat, on Soraya Esfandiary, la dona del Sha de Persia, va quedar encisada pel grup mallorquí i “més concretament de Serafí” fins al punt d’endur-se’ls a tocar a Teheran”.

Els erudits d’aquella etapa sociomusical coincideixen que Serafí i Los Javaloyas varen ser els artífexs del gran canvi a la música illenca quan l’obertura al turisme del primer boom dels anys 60 dona pas també a noves músiques que requerien ments obertes com la de Nebot, l’únic músic capaç d’acceptar, entendre i reinterpretar artistes forans i revolucionaris com els Beatles, diuen aquests experts. “Serafí era una persona amb una mundologia impressionant”, conclou Matamales.

En un entorn en què la música d’hotel i restaurant era la folklòrica i tradicional, ells, Los Javaloyas, no només componien i interpretaven música del món, sinó que varen introduir el fenomen beat a les Illes i, per contagi, a tot el país. Potser no prou valorat, assegura l’historiador i musicòleg Tomeu Canyelles: “Era una persona molt propera, sentia la música com una extensió del seu cos; són molt pocs els que, no només han viscut quelcom semblant al que ell va viure al capdavant de Los Javaloyas, sinó que han pogut consagrar la seva vida a la música com ell”. “Ens deixa una bellíssima persona i un dels grans de l’ofici musical; violinista, poliinstrumentista, cantant i arranjador”, afegeix el també musicòleg, Francesc Vicens.

Serafín Nebot Oliver, va néixer a Son Servera el 29 de setembre de 1932 i era el més petit de tres germans. Amb set, anys el seu professor de música, Lluís Jaume, li diu que té futur i des d’aleshores la seva carrera no atura. Coetani de Víctor Jara, Little Richard, i Johnny Cash, per exemple, als 14 anys va passar a la banda de música militar de Palma tocant el clarinet mentre perfeccionava els seus estudis de violí. Això fins als 18, en què arrenca amb el grup Ritmo y melodia i amb ells comença a cantar. I al 52, quan tenia 20 anys, parteix amb una orquestra a fer món per Europa, on toca a una desfilada de Christian Dior i tot. En tornar de la gira decideix que ha de fer vida a casa, a Mallorca, i per això posen en marxa Los Javaloyas, cognom que sempre l’ha acompanyat, tot i no ser el seu.

El febrer de 2022, IB3 va dedicar-li un capítol del programa Orígens:

Informació elaborada per Caterina Veny i Toni Escanelles

29/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT