societat

Haver de quedar a casa quan no hi ha casa

A les Illes Balears hi ha 648 persones sense llar, 225 de les quals dormen al carrer

Imatge d'arxiu. /EFETota la informació sobre el coronavirus

Avui és el segon dia laborable de l’estat d’alarma decretat dissabte com a mesura de contenció de la pandèmia del coronavirus. Fa tres dies que les autoritats han prohibit als ciutadans sortir de casa a no ser per comprar aliments i anar a fer feina, si no es pot fer des de casa. L’enduriment de mesures en tota Espanya contra el Covid-19 ja no té com a objectiu eliminar la propagació del virus, sinó reduir la velocitat de transmissió i minimitzar en tot el possible el seu impacte en el Sistema Nacional de Salut. La lluita no només està als hospitals i centres sanitaris, sinó també en els individus que tenen casa, que no són tots. De fet, a les Illes Balears hi ha censades, segons dades del Metges de Món, 648 persones sense llar, de les quals 473 pernocten en centres d’acolliment i altres 225 dormen al carrer. Segons el III Recompte de persones sense sostre realitzat per l’Institut Mallorquí d’Afers Social (IMAS), 208 persones viuen al carrer a Mallorca. 208 persones que avui ni tenen aigua ni sabó, ni es poden quedar a casa, perquè no en tenen.

Tot i la situació excepcional, segons els ajuntaments, els serveis socials de tots els municipis estan garantits. Alguns ajuntaments de Menorca, com el de Sant Lluís o es Castell, han començat a intensificar aquest servei per poder arribar a un major nombre de persones. A més, fan una crida a tothom que conegui alguna persona en una situació dependent per poder oferir el seu suport i ajuda.

Accions tan quotidianes com anar a comprar el pa, fer el menjar, dutxar-se o anar a cercar un medicament a la farmàcia es compliquen per aquelles persones que pateixen algun grau de dependència, gent gran, persones amb mobilitat reduïda, discapacitades i aquelles que viuen soles. Aquests serveis són diversos i molt necessaris. Van des d’ajudar una persona en la seva higiene diària fins a fer-li la compra o el dinar.

De fet, la Creu Roja també segueix repartint menjar a domicili a dependents i gent major. A les Illes Balears, hi ha unes 24.991 persones amb algun grau de dependència reconegut, encara que no totes cobren alguna ajuda, tot i tenir reconegut el dret a fer-lo. Pel que fa a la gent gran, un total de 20.400 persones majors de 80 anys viuen soles a les Balears. De fet, en cinc anys s’ha duplicat aquesta xifra, segons l’Enquesta de les Llars publicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 2019.

“Si coneixes alguna persona que necessiti ajuda: avisa’ns”. Així és com l’Ajuntament de Sant Lluís, que atén, diàriament, un centenar de persones, fa una crida, a través de les xarxes socials, a totes aquelles persones que ara no poden actuar per si mateixes i necessiten ajuda.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Educació preveu més tutories presencials i obrir les escoletes del Govern durant la fase 3

El conseller d'Educació, Martí March, ha comparegut al Parlament per explicar com serà la desescalada educativa

El projecte de l’hospital de Felanitx estarà acabat abans que finalitzi l’any

L'any 2023- 2024, el batle del municipi, preveu que el centre ja sigui una realitat

La situació a les UCI evoluciona positivament

Hi ha 25 pacients en total arreu de les Illes