X

Hi ha oferta d’habitatge a les Illes per manco de 270.000 €?

És el límit establert per poder accedir a la nova Garantia Hipoteca de l'Ibavi, però els professionals immobiliaris asseguren que aquesta quantitat queda curta

17/10/2022

Hi ha oferta d’habitatge a les Illes per manco de 270.000 €?

Redacció

Cercam casa a Formentera per manco de 270.000 €. Ho feim a través d’un portal immobiliari qualsevol. El resultat: només ens surten dues propietats. Trobar un habitatge per manco d’aquest preu no és impossible, però sí bastant complicat a les Illes Balears. Ens ho confirma la presidenta del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de les Illes, Natàlia Bueno. Despres de fer una recerca a diferents portals web, tans sols trobaren entre dues i tres propietats, alguna d’elles infrahabitatge, en el cas de Formentera. “A Eivissa, entre 20 i 30. I a Mallorca, una de cada set està per davall dels 270.000 € a Palma”. 

Només ho tendríem una mica més fàcil a Menorca, on més de la meitat de l’oferta està per davall dels 270.000 €, segons Bueno. Per això, els professionals del sector immobiliari creuen que els requisits per accedir a la nova Garantia Hipoteca de l’Ibavi s’haurien d’ajustar a la realitat del mercat de cada illa. Parla, de fet, de la necessitat de doblar aquesta xifra en el cas de les Pitiüses. “I si a Menorca més del 50% de l’oferta està per davall, per ventura se’n podria reduir aquest límit”, ha dit la presidenta dels APIs.

Creu, a més, que seria necessari acotar l’ajuda als ingressos del comprador, tal com ha confirmat avui mateix el Govern que farà. Per accedir a l’aval, hi haurà un màxim d’ingressos de 68.541 € en declaració individual i de 73.437 € en conjunta.

Les Illes som la comunitat on s’ha de destinar una major part del sou a pagar la hipoteca: més del 50%. I, això, quan la recomanació per arribar bé a final de mes és no haver d’aportar-ne més del 30%. Un càlcul que han hagut de fer na Natàlia i en David, una parella jove que ha firmat justament avui la seva primera hipoteca. Però, arribar fins aquí, ens diuen, ha estat un camí llarg. Fa uns 9 anys que estalvien. Ho han pogut fer gràcies als pares d’ella, amb els quals han conviscut per poder estalviar tot el possible, ens ha assegurat Natàlia.

Tot per, precisament, aconseguir aquest 20% d’entrada que han de finançar els compradors i que ara el Govern avalarà aquelles persones que, si fa almanco 5 anys que viuen a les Illes, es comprin un primer habitatge amb un preu màxim de 270.000 €.

17/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris