X

Hisenda convoca per dilluns que ve les comunitats per aprovar la nova senda de dèficit

El PP té majoria absoluta al Senat i no sembla disposat a avalar els objectius de dèficit

06/12/2023

Hisenda convoca per dilluns que ve les comunitats per aprovar la nova senda de dèficit

La ministra Maria Jesús Montero aquest dimecres matí a l'acte institucional al Congrés pel Dia de la Constitució. / EFE - Borja Sánchez-Trillo

El Ministeri d’Hisenda ha convocat al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) dilluns que ve, dia 11 de desembre, per aprovar la nova senda de dèficit que tindran els governs autonòmics de cara als pressupostos generals de 2024, que el govern espanyol vol tenir enllestits en el primer trimestre de l’any. Es tracta d’un pas important per continuar amb la marxa dels pròxims pressupostos generals encara que el Consell de Ministres haurà d’aprovar també el sostre de despesa i els objectius de dèficit dels pròxims anys.

Les instruccions per a elaborar els nous comptes ja estan aprovades i el Govern ha de dissenyar una senda d’estabilitat -que segons va avançar a Brussel·les a l’octubre passa per baixar el dèficit al 3% del PIB en 2024- i projectar-la en el sostre de despesa, que és la peça clau per a la confecció dels futurs comptes. El CPFF se celebra el mateix dia que es compleix la data perquè els diferents ministeris enviïn les seves propostes pressupostàries al Ministeri d’Hisenda.

Aquest pròxim dilluns la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, portarà una senda de dèficit desglossada per a fixar els objectius de les comunitats autònomes, de la Seguretat Social i de l’Estat, i encara que s’oposin els governs del PP, l’Executiu té vot de qualitat per a la seva aprovació definitiva. D’acord amb la llei d’estabilitat pressupostària, aquesta senda ha d’enviar-se a les Corts per a la seva aprovació en totes dues cambres i és aquí on el Govern es troba un gran obstacle: el PP té majoria absoluta al Senat i no sembla disposat a avalar els objectius de dèficit. No obstant això, fonts pròximes al Ministeri incideixen que encara que el Senat “tombi” els objectius de dèficit “es formularan els pressupostos perquè tenim el suport de la seguretat jurídica”.

Hisenda descarta “ara mateix” una reforma de la Llei d’Estabilitat que permetria sortejar el veto del Senat a la senda de dèficit, encara que reconeix que ha de fer-se en un futur. Des del Ministeri estan convençuts que sortiran els pressupostos de 2024 i recorden que els objectius venen pactats per Brussel·les, al mateix temps que incideixen en què sense uns Pressupostos Generals els governs autonòmics no poden fer els seus comptes.

D’altra banda, una vegada que els pressupostos estiguin encaminats, de manera paral·lela s’intentarà modificar el model de finançament autonòmic, encara que fonts pròximes a María Jesús Montero, assenyalen que sí o sí que ha d’entrar el PP.

“*Feijóo ha d’obrir aquesta possibilitat”, recalquen, al mateix temps que lamenten que presidents autonòmics com Isabel Díaz Ayuso a Madrid, el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, i el president andalús, Juan Manuel Moreno, “estiguin en posicions de màxims i no volen cedir”.

06/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris