X

Història d’un Pi esbrancat: auge i desfeta en només 8 anys

El Pi-Proposta per les Illes ha perdut 18.000 vots i la representació parlamentària en dues legislatures

02/06/2023

Història d’un Pi esbrancat: auge i desfeta en només 8 anys

Maria Antònia Serra

De la nit més dolça, la de les eleccions del 2015, amb un Jaume Font eufòric parlant de “resultats històrics”; a l’inici del final, amb la candidatura de Josep Melià al Parlament. Hi van 8 anys i 18 mil vots, els que separen els 3 diputats del Pi de Jaume Font del fracàs electoral de diumenge passat. El Pi de les tres branques, Font, Melià i Pastor, començà a caminar el novembre de 2012. A la primera cita electoral, les autonòmiques de 2015, assoliren els seus millors resultats: 34 mil vots a tot Balears, grup parlamentari propi, 3 consellers electes al Consell de Mallorca, i una àmplia presència municipal, amb nombroses batlies.

Tanmateix, les eleccions de 2019 obriren la capsa dels trons: una lleugera pèrdua de vots, malgrat repetir representants a les principals institucions, esqueixaren l’arbre. Font i Melià, fins aleshores còmplices, trenquen la relació, política i personal, i el primer, surt del partit. Hi va haver un intent, de la mà de qui era secretari general, Antoni Amengual, de cosir ferides entre els dos sectors. Va ser president just un any.

Un Pi irreconciliable iniciava així la seva desfeta. Els melianistes s’imposaren als següents congressos, amb Tolo Gili com a líder, i Josep Melià en un segon pla. Però el degoteig de baixes entres afiliats (en 8 anys se n’han perdut prop de 300), regidors, i fins i tot, la ruptura del grup de consellers al Consell de Mallorca, han desembocat en el panorama actual: sense representació al Parlament, 2 consellers al Consell de Mallorca, només 4 batlies assegurades i una setantena de regidors dibuixen un futur incert per la dreta regionalista de Balears. De moment, es descarten dimissions. L’objectiu, segons fonts del partit, és intentar una refundació.

02/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris