societat

La història de Sant Sebastià, patró i protector de Palma des de l’any 1634

Segons la tradició, una reliquia seva va servir per aturar un brot de pesta negra

La+hist%C3%B2ria+de+Sant+Sebasti%C3%A0%2C+patr%C3%B3+i+protector+de+Palma+des+de+l%27any+1634

El 20 de gener se celebra el patró major de Palma. Però qui era Sant Sebastià? Els historiadors expliquen que era un militar romà que va viure cap a l’any 300 d. C.  i era declaradament cristià, tot i que en aquell moment aquesta religió era clandestina.

En un quadre d’Anton van Dyck, propietat de l’Ajuntament de Palma, es recorda com el varen perseguir i torturar per predicar el cristianisme. Un pelotó maurità de l’exercit imperial romà el va matar llançant-li fletxes.

Però aquest quadre no és l’únic símbol que hi ha a Palma sobre el sant. També hi ha una reliquia seva, que es diu que va servir per aturar un brot de pesta negra. La seva fama de protector contra la pesta va fer que ja en el S.XV hi hagués un cert culte de Sant Sebastià. Per això, l’any 1634 se’l va fer patró de Ciutat.

Però la festa civil va començar més tard. Se té documentat a partir del S.XIX que hi ha moments de la història de Palma que els veïnats fan foguerons. Aquest va ser el germen de les actuals festes de Sant Sebastià, que des de la tornada de la Democràcia se celebren amb torrades populars i, més tard, amb concerts arreu de la Ciutat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Consell d’Eivissa presenta una iniciativa en línia per mantenir viva la il·lusió de Nadal

'Cantajuego' actuarà al Recinte Firal el diumenge 27 de desembre amb sessió doble.

Quatre de les deu depuradores d’Eivissa han vessat aigües mal tractades

L'informe de sostenibilitat de la fundació Ibiza Preservation assegura que no es compleix la reducció en el consum d'energia

El Castell de Bellver es tenyeix de vermell per commemorar el Dia contra la sida

A les sis en punt, s'ha il·luminat de color vermell per donar suport a la causa i fer front a...

Salut farà un cribratge massiu amb tests d’antígens a sa Pobla a partir de diumenge

Serà el primer cribratge massiu amb tests d'antígens que es faci a les Balears. Les persones que donin positiu, se'ls...