X

‘Històries de dones amb història’, o la lluita de les nostres padrines per ser independents

Maria Magdalena va aconseguir, amb només 15 anys, implantar l'educació mixta a Manacor

13/03/2022

‘Històries de dones amb història’, o la lluita de les nostres padrines per ser independents

24

Com van escurçar la distància de la desigualtat les nostres padrines? L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha volgut plasmar-ho amb un documental que recull testimonis de dones de diferents llars d’ancians i que en el seu moment van ser revolucionàries. “Històries de dones amb història” ens acosta a la lluita de 15 padrines en una setmana marcada pel dia mundial de la dona. Tot això emmarcat dins els projectes de l’IMAS de crear les llars com un servei de proximitat i a més treballar amb perspectiva de gènere. Projectes que després de dos anys aturats per la pandèmia, ja es poden dur a terme.

Magdalena, Maria Magdalena i Victòria, tres lluitadores contra la desigualtat

Amb 74 anys, Magdalena no ha deixat mai de cantar, ho ha fet a Mallorca, però també a la Península i fins i tot té un disc. És una de les moltes dones que malgrat els prejudicis i les desigualtats de gènere a la Mallorca del segle XX, va decidir ser independent. És una de les protagonistes del documental “Històries de dones amb història”. Una sèrie de relats necessaris per fer visible la lluita de moltes dones per a aconseguir molts de drets.

Una lluita com la de Maria Magdalena que als anys 70, només amb 14 anys, va aconseguir que a Manacor arribàs l’educació mixta. Ho van fer amb manifestacions i protestes davant la Delegació del Govern i amb el suport de professors i altres alumnes del municipi.

Magdalena i Maria Magdalena, dues dones que van fer camí per combatre la desigualtat perquè, com diuen, “la lluita d’avui són els drets de demà”.

Victòria és catalana i amb setze anys va començar a fer feina a les oficines d’un laboratori farmacèutic de la ciutat comtal. En tenia 22 quan es va casar amb un mallorquí i va acabar a Manacor i va estar una anys sense feina. Ella, però, no va desistir en els seus intents de fer feina tot i que no sempre era fàcil.

Com assegura Laura Morado, directora de la Llar de Manacor, a les dones d’aquella época se les ensenyava a cuidar dels altres abans que a cuidar-se a elles mateixes. I precisament, cuidar-se, és el que va fer na Bàrbara i va acabar a Son Dureta. Hi va fer feina d’auxiliar d’infermeria durant 42 anys, tot i que a casa seva, al principi, no ho volien.Sense saber-ho, va aplanar el camí a futures generacions.

13/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT