X

‘Hope’, el retrat en primera persona de malalties i trastorns mentals

L'exposició del fotògraf suec Aamod Korhonen al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma visibilitza històries d'estigmes

09/02/2021

‘Hope’, el retrat en primera persona de malalties i trastorns mentals

13

Històries inspiradores de positivitat i alhora, de supervivència de malalties mentals i suïcidis, captades en 15 fotografies -totes d’homes d’arreu d’Europa, també mallorquins-. Aquest és el bessó de l’exposició ‘Hope’ (esperança), del fotògraf suec Aamod Korhonen i que ha obert portes al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma. Jaume Payeras,  promotor de l’exposició, explica que els transtorns mentals encara estan envoltats d’estigmes i als homes, sovint -els costa més reconèixer i expressar els seus patiments”

No debades, la causa més comuna de mort per als homes d’entre 15 i 45 anys és el suïcidi. No obstant, segons Payeras, per a l’autor de les instantànies, no ha estat gens fàcil que aquests homes anònims accedissin a retratar-se i que alhora, s’atrevissen a explicar la seva història. I és que cada una de les fotografies que s’hi exhibeixen, s’acompanyen d’un text que explica l’experiència dels testimonis a l’hora de fer front a la seva malaltia mental. Es per aquest motiu que l’artista suec vol arribar sobretot als joves. Assegura l’impulsor de la mostra que segons l’artista escandinau, els al·lots adolescents i joves són més proclius a patir qualque transtorn, sobretot “pel rebuig de l’entorn social a la seva inclinació sexual”.

De fet, parlar-ne, expressar el patiment i  reconeixer-lo són algunes de les claus per superar aquests transtorns. D’aquesta manera, el creador entén l’art com una de les teràpies més potents. Explica Payeras, que el fotògra suec -que no ha pogut assistir a la presentació de la mostra a Palma, per la situació pandèmica- va patir un transtorn psicològic, quan era jove.

En el marc d’aquesta exposició- que es podrà visitar fins el 12 de març- s’ha organitzat una taula rodona amb la intervenció de Pere Fullana, de l’associació “d’Homes Transitant”; de Miquel Riutort, de Palma Compassiva i el filòsof Natanael Pacheco. L’Associació de familiars i amics supervivents per suïcidi, AFASIB, ha col·laborat activament en el projecte, com també el dinamitzador cultural, Sebastià Mascaró.

09/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT