X

IB3 Televisió estrena ‘Carrers’

Un nou programa on descobrirem els carrers més emblemàtics de les Illes, contats pels seus veïnats

23/11/2021

IB3 Televisió estrena ‘Carrers’

FOTOS ANTIGUAS DE MALLORCA - FAM Facebook

Avui dimarts 23 de novembre arriba una nova estrena a IB3 Televisió. ‘Carrers‘ és un nou programa que mostra la realitat d’un carrer des de diverses perspectives, per mostrar com és la vida en aquell indret, com són els veïnats, els negocis, els comerços, com és la gent que hi passa cada dia… El dia a dia, contat per la gent que viu el carrer.

La veu en off del programa (de Pep Suasi) ens guia de forma divertida a través de les històries no contades, dels carrers més coneguts de les Illes.

El carrer és l’autèntic protagonista d’aquest programa, i el coneixem a través de les diferents mirades de la gent que hi viu, hi treballa, perquè hi ha tants carrers com mirades diferents. El que sí que tenen aquestes vies és que actuen com forces atractives damunt dels habitants de cada poble, com autèntics imants.

‘Carrers’ ens mostra també imatges antigues, fotografies d’aquest protagonista, la història més remota d’aquestes vies i places, i ens revela alguna curiositat pràcticament desconeguda. En definitiva, ens atracarem a la nostra història i a les nostres arrels des d’una mirada actual i plena de curiositat.

Al primer programa – Carrer de la Unió i Plaça des Mercat

La plaça del Mercat ha duit el compàs del ritme de Palma durant segles. I és que pocs aspectes eren més importants per l’economia d’una vila que el seu mercat. Ja en època musulmana hi havia aquí el soc.

Després, el rei Jaume II va atorgar un privilegi l’any 1302 per continuar celebrant el mercat cada dissabte, costum que va continuar fins al segle XIX. I al ritme del mercat s’ha mogut també el carrer de la Unió que, seguint el traçat de l’antiga Riera, enllaça la zona amb la plaça de les Tortugues i el Born. Aquí se concentren edificis històrics i destacats, des de l’església de Sant Nicolau al Teatre Principal, passant pel Gran Hotel i cases com Can Berga.

En aquest programa entrarem a tots aquests edificis en companyia dels seus protagonistes, treballadors, propietaris, professionals i veïnats. Entrarem al Forn Fondo amb Pau, el representant de la quarta generació. Just davant hi ha el mític quiosc Alaska, testimoni de l’evolució del carrer a les darreres dècades. El carrer de la Unió és també monumental, com demostra l’església de Sant Nicolau o el Teatre Principal.

La Plaça del Mercat també té una part més sinistra i és que la majoria de les execucions públiques de Ciutat durant els segles devuit i denou es varen fer aquí.

De la mateixa manera, aquesta és una zona de Ciutat molt cosmopolita, que reuneix a artistes com Steve Afif i el venedor de castanyes com n’Emilio. Ja sigui per admirar l’estil modernista dels edificis, gaudir d’una activitat cultural o tastar alguna de les especialitats dels bars i forns, la Plaça del Mercat i el carrer de la Unió són una zona que mereix una visita.

‘Carrers’ es podrà mirar a partir del dimarts 23 a les 22.15 hores a IB3 Televisió i a la carta al web d’IB3.

23/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris