X

Identificada una primera víctima del penal franquista de Formentera, enterrada en el cementeri de Sant Francesc

Es tracta de Francisco Solano, home natural de Múrcia, que va morir el 7 de juliol de 1942 en el penal de Formentera als 39 anys, per caquèxia i tuberculosi pulmonar

17/11/2022

Identificada una primera víctima del penal franquista de Formentera, enterrada en el cementeri de Sant Francesc

Vista aèria del cementiri de Sant Francesc a Formentera.

La primera víctima de la colònia militar franquista de la Savina, a Formentera, enterrada en el cementiri de Sant Francesc i que ha estat identificada, és un home natural de Múrcia anomenat Francisco Solano. Segons ha informat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, les restes van ser localitzades a l’abril durant la primera fase d’exhumacions i excavacions en aquest cementiri, en el marc del Tercer Pla de Fosses del Govern.

L’objectiu era localitzar a un mínim de 58 víctimes mortals que haurien mort en el penal entre 1940 i 1942. La intervenció va ser duta a terme per la Societat de Ciències Aranzadi i va donar com a resultat la recuperació d’almenys sis cossos compatibles per les seves característiques amb les víctimes del penal. El primer d’ells a ser identificat ha estat el de Francisco Solano Vera.

 

Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació de Solano s’ha dut a terme mitjançant la comparació genètica entre unes mostres de les seves dues filles i les restes òssies procedents de l’exhumació. Les seves restes haurien estat recuperats en la sepultura 10 de la fila 6, al pati 2 del cementiri de Sant Francesc Xavier.

D’acord amb la documentació de l’època recollida en l’estudi de l’historiador eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza, el murcià hauria mort en la colònia militar franquista de Formentera el 7 de juliol de 1942 per caquèxia i tuberculosi pulmonar.

La identificació permet confiar que les restes recuperades en la primera fase d’exhumacions del cementiri es correspondrien amb víctimes del penal.

En els pròxims mesos, una segona intervenció a Formentera buscarà a altres víctimes dins del Quart Pla de Fosses del *Govern (2022-2023), tal com va aprovar enguany la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts.

Fins ara, a Balears s’han pogut recuperar les restes de, almenys, 220 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals 47 han estat identificades i les restes de 35 han estat retornats a les seves famílies.

Francisco Solano

El Govern ha informat que Francisco Solano va néixer el 13 de desembre de 1902 a Cartagena (Múrcia), era forner i estava casat amb Dolores Fernández, amb la qual va tenir sis fills. Va morir el 7 de juliol de 1942 en el penal de Formentera als 39 anys, per caquèxia i tuberculosi pulmonar.

17/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT