Ciència i tecnologia

Identifiquen 43 espècies d’invertebrats a les reserves naturals dels illots de Es Vedrà

La presència de lepidòpters (papallones, en gran part) ha augmentat un 150% des del darrer recompte i s'han registrat 127 espècies diferents

Una de les papallones identificades a les reserves naturals dels illots (Conselleria de Medi Ambient i Territori)


Les Reserves Naturals de Es Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent han finalitzat la campanya de recompte d’invertebrats amb la identificació de 43 noves espècies als illots. Les tasques de recerca han permès descobrir, per una banda, aquests insectes a l’espai natural protegit i, per l’altra, avaluar la varietat i salut de les que ja s’hi havien trobat.

Des de les Reserves expliquen que la insularitat i l’aïllament afavoreixen que els insectes hi visquin o hi cerquin refugi durant les migracions, com passa, per exemple, amb les papallones nocturnes. Cal remarcar que la seva presència serveix com a bioindicador de la salut de l’espai natural protegit, ja que pol·linitzen la flora dels illots i serveixen d’aliment a petites aus i rèptils.

La campanya per investigar la fauna invertebrada de les Reserves Naturals es va dur a terme entre finals de 2019 i l’octubre de 2020, amb l’objectiu de donar continuïtat a les tasques iniciades per la biòloga Inmaculada Férriz Murillo entre els anys 2004 i 2008. Per fer-ho, el naturalista adscrit als espais naturals protegits de les Pitiüses va rebre una formació i s’ha establert un protocol de seguiment i estudi d’alguns dels grups d’insectes a les Reserves Naturals.

Els resultats obtinguts fins al moment han permès identificar individus de lepidòpters – papallones, en gran part – de 20 famílies diferents. La presència d’aquest grup ha augmentant un 150% des del darrer recompte, passant a 127 espècies registrades. D’aquestes, 10 són especialment rellevants, ja que 8 són noves cites per a Eivissa i dues per a Balears (Selania leplastriana i Isturgia catalaunalis)

Pel que fa als dípters (com mosques o mosquits), s’ha constatat un ordre molt divers i abundant. De les identificades, 19 espècies són noves cites per a Eivissa, i quatre d’elles ho són per a les Illes Balears.

D’himenòpters (abelles o formigues), se n’han identificat 16 espècies que encara no s’havien citat a l’espai natural protegit, cinc de les quals tampoc ho havien estat abans a l’arxipèlag.

Per poder dur a terme aquestes tasques, s’han utilitzat diversos sistemes de recol·lecció, com mètodes de captura directa o trampes. El material recol·lectat es va identificar al laboratori i enviat a diversos especialistes en els casos on no es va poder realitzar aquesta identificació a l’espai.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

“L’Ingenuity obre la porta a enviar drons més elaborats a Mart”

Aquest no és el primer giny humà en volar a un altre planeta, sinó en fer-ho amb motor, ja que...

Proliferen les estafes a través de missatges SMS als telèfons mòbils

Arreu del país més de 6.000 persones han patit algun delicte d'aquest tipus

La indústria dels videojocs, present i futur econòmic

El sector dels videojocs a les Balears creix de manera exponencial, però no arriba a ser competitiu

El vessament de llet a un riu a Gal·les encén totes les alarmes: podria haver estat “una catàstrofe absoluta”

La llet es pot convertir en un verí per a peixos i altres éssers vius aquàtics