X

Identifiquen els insectes vectors de la Xylella fastidiosa

Són dues castes d'espumers comuns a les illes, que s'alimenten de la saba de les plantes i transmeten el bacteri mortal

01/12/2021

Identifiquen els insectes vectors de la Xylella fastidiosa

Dos insectes espumers són els transmissors del bacteri de la Xylella Fastidiosa. Així ho ha determinat un estudi d’un equip multidisciplinar de la UIB.
Per aconseguir identificar el Philaenus espumarius i Neophilaenus campestris, durant tres anys i mig, els científics han recorregut, un pic per setmana, diversos cultius de vinya, ametler i olivera, han recollit insectes i els han analitzat. En total, prop de 4.000 insectes analitzats amb PCR, explica Júlia López.

Gràcies a l’estudi de la UIB, el primer en l’àmbit europeu d’aquestes característiques, també sabem que els exemplars adults d’espumers xuclen saba d’una planta infectada i contaminen després una altra planta sana quan se n’alimenten. La Xylella Fastidiosa no té cura i la planta acaba morint. A més, els científics han comprovat que, de fet, un 20% dels espumers són portadors del bacteri.

Miquel Ángel Miranda, l’investigador principal explica que es poden reduir els contagis de manera important a la primavera, amb el control mecànic de les herbes de devora els cultius, on viuen els espumers.

01/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris