X

El CSI de la sargantana balear

Les escates de la part alta del ventre són úniques en cada individu

19/02/2018

El CSI de la sargantana balear

38

Entre els humans les empremtes digitals ens fan únics i és la manera d’identificar-nos sense cap dubte, però entre els animals la identificació, de vegades, és més complicada sobretot si parlam de sargantanes.

Els investigadors de l’IMEDEA juntament amb la Fundació IBIT han creat una forma de fer-ho mitjançant les escates del ventre d’aquests petits rèptils. Tot i que són animals que canvien de pell per créixer, les seves escates no canvien de forma i això fa possible reconèixer-les.

Només fan centímetres, són molt curioses i viuen només a petits illots. Varen desaparèixer de Mallorca i Menorca segurament per la introducció de depredadors i ara el seu hàbitat són els illots. A cada una d’aquestes petites illes hi poden viure entre 200 i 700 sargantes. Conèixer els seus costums i la seva capacitat de supervivència és necessari però, per poder fer- ho, la primera passa és identificar els individus. Des del 2009, els investigadors fotografien sargantanes de la subespècie “jordansi” en aquests espais.

Després, el programa APHIS creat en col·laboració amb la Fundació IBIT serveix per fer la identificació. Tot i que les sargantanes canvien de pell com els altres rèptils, les seves escates no canvien de forma. Aquesta és la seva empremta única.

Aquest programa s’utilitza ara també per identificar poblacions de papallones i granots en estudis d’altres països.

19/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT