X

Iglesias fracassa en la censura a Rajoy però estimula un pacte amb el PSOE

"Vostè mai serà president del govern d'Espanya", li ha etzibat a Iglesias el portaveu del PP, Rafael Hernando, amb el qual el líder de Podem s'ha batut aquest dimecres en un tens duel al debat al Congrés

14/06/2017

Iglesias fracassa en la censura a Rajoy però estimula un pacte amb el PSOE

Aplaudiments després de la votació a la moció de censura al Congrés. / EFE

No hi ha hagut sorpreses i el Congrés ha dit clarament “no” al fet que Pablo Iglesias sigui president del govern espanyol, encara que la moció de censura contra Rajoy sí ha servit perquè ressusciti la idea d’una alternativa amb el PSOE, la mateixa a la qual es va oposar fa un any en la investidura de Pedro Sánchez. Una aposta de futur per “treure al PP” que no intimida a un Mariano Rajoy que després de l’ampli suport del Congrés surt reforçat per continuar en la Moncloa.

Té clar el president del govern espanyol que el fracàs d’Iglesias en la seva moció de censura demostra a la clara que una àmplia majoria del Congrés rebutja els projectes “radicals” i “extremistes” del líder de Podem, la qual cosa li anima a seguir endavant. “Vostè mai serà president del govern d’Espanya”, li ha etzibat a Iglesias el portaveu del PP, Rafael Hernando, amb el qual el líder de Podem s’ha batut aquest dimecres en un tens duel al debat al Congrés, que ha arribat fins i tot a les desqualificacions personals.

Hernando li ha demanat “respecte” per als votants del PP i ha subratllat: “El que menys necessita Espanya és vostè, els seus col·legues i el seu sectarisme”. Ha advertit a Iglesias que ell no és, encara que ho hagi pretès aquests dos dies de debat, el cap de l’oposició, sinó el líder de la tercera força política i, s’ha dirigit als socialistes per recomanar-los que no es tirin en braços de Podem.

Malgrat el seu fracàs en la moció de censura i al fet que hagi sortit del Congrés com va entrar, amb l’únic suport de Compromís i dels independentistes d’ERC i EH-Bildu, Iglesias ha tornat a donar la mà al PSOE per “formar part del canvi” i treure al PP.

Reconeix el líder de Podem que en el passat s’ha pogut equivocar en les formes i ha convidat al partit que torna a liderar Pedro Sánchez al fet que reflexioni i comprengui que “potser hi ha un camí bo” per a Espanya “que va més enllà” d’ambdues formacions. Ha insistit a “construir ponts” i s’ha mostrat segur, malgrat que segueixen sense sortir els comptes, que avui estan “més a prop de treure al PP” del govern. “Tant de bo abans de Nadal puguem treure’ls del govern”, ha desitjat.

Per la seva banda, el nou portaveu dels socialistes, José Luis Ábalos, s’ha estrenat en la tribuna del Congrés. Persona propera a Pedro Sánchez, que va abandonar el lideratge del PSOE precisament per oposar-se a l’abstenció a Rajoy, Ábalos ha deixat oberta la possibilitat d’un enteniment futur amb Podem. “Estem disposats a construir majories alternatives per desmuntar les polítiques injustes del PP i demanar les reformes justes que reclama la societat”, “aquí ens va a trobar sempre”, ha promès Ábalos, qui no obstant això ha tornat a retreure a Podem que no donés suport en el seu dia la investidura de Sánchez.

També ha criticat a Iglesias pel seu veto a Ciutadans i li ha recordat que l’acord de govern que Sánchez va signar amb Albert Rivera contenia “totes” les mesures que el líder de Podem va proposar dimarts.

“No desqualifiquem els fets o els actes pels actors, fixem-nos en els continguts de la fi al que van dirigits els actes”, li ha demanat. Es referia Ábalos a Ciutadans i al seu líder, Albert Rivera, que ha protagonitzat aquest dimecres un dels debats més intensos amb el secretari general de Podem.

Per començar, Rivera ha culpat a “Demolicions Iglesias” de ser el màxim responsable que Mariano Rajoy sigui avui president del govern. “Si una casa té goteres s’arreglen les goteres i el sostre” però “no cal demolir la casa”, ha alertat Rivera, que ha afegit que es necessiten líders “que ajudin a arreglar la casa” i Catalunya també és part d’aquesta casa.

I és que per Rivera, l'”únic” objectiu de Podem és “destrossar” al PSOE i no millorar Espanya amb propostes “fracassades” i “obsoletes” que no són cap solució. “Surti de l’autobús i torni a la càmbra”, li ha recomanat.

En qualsevol cas, el líder de Ciutadans ha tancat la porta a un enteniment amb Podem i el PSOE que impliqui un pacte amb els partits independentistes catalans, la qual cosa en la pràctica inhabilita gairebé per complet una alternativa a Rajoy. “Aqui, Ciutadans, mai va a estar”, ha garantit.

14/06/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT