ESPANYA

Illa, sobre Nadal: “No podem posar un policia en cada casa”

El ministre de Sanitat ha recordat que l'èxit de les restriccions implantades per Nadal dependrà de la responsabilitat ciutadana

Avui s'ha engegat la campanya del Ministeri de Sanitat per a un Nadal segur.


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat aquest dilluns que les mesures per evitar la propagació del coronavirus per Nadal són “molt dràstiques”, però el seu èxit dependrà de la responsabilitat ciutadana perquè no es pot controlar el que succeeix en totes les llars. “No podem posar un policia en cada casa”, ha subratllat Illa en la presentació de la campanya publicitària del Ministeri per a un Nadal segur.

Ha garantit que les mesures per a Nadal són “ajustades a la realitat” per a “no dilapidar el que s’ha aconseguit amb tant d’esforç”, però ha reconegut que es podran modificar si l’evolució de la pandèmia és dolenta. “En un dia com avui cal posar l’accent més a complir les mesures que acordem que a pensar en noves mesures. Són mesures molt dràstiques”, ha asseverat Illa.

El titular de Sanitat ha incidit en què les mesures acordades amb les comunitats autònomes (limitació de deu persones en les reunions del dia de Nadal i el dia de Cap d’Any, límit horari a la 01.30 hora i prohibició de desplaçaments excepte per a familiars) són d'”obligat compliment”.

Per això, hi haurà controls aleatoris de mobilitat, com hi ha hagut en el pont de la Constitució, però Illa ha fet una crida a la responsabilitat individual. “Amb la covid no s’hi juga, anam amb compte”, ha afirmat el ministre, que ha recordat que els brots més importants de covid-19 s’estan registrant en l’àmbit social i familiar perquè és on els ciutadans se senten més relaxats i tenen una menor sensació de perill.

Caldrà fer pedagogia sobre la vacuna

El ministre ha assegurat que la població espanyola “tindrà una resposta molt positiva” a la vacunació contra la covid-19, ja que les vacunes que autoritzi l’Agència Europea del Medicament seran segures i eficaces i comptaran amb la “garantia del marc regulador europeu”.

Illa ha reconegut que caldrà explicar bé que les vacunes han salvat vides i que aquesta vacuna també salvarà vides, una comunicació que s’orientarà tant a la ciutadania com als professionals sanitaris. El ministre ha incidit en què les vacunes que s’administrin a Espanya i a Europa han rebut molts recursos per a la seva recerca.

A més, ha destacat que la vacunació de la grip ha augmentat enguany un 40%, especialment entre els professionals sanitaris -en algunes comunitats autònomes aquest col·lectiu ha arribat a vacunar-se fins a un 80%-, la qual cosa considera un bon presagi de cara a la resposta dels ciutadans a la vacuna anticovid. “És normal que la ciutadania vulgui assegurar-se i conèixer tots els detalls de la vacuna, però tenim tota la confiança que la campanya de vacunació tindrà un percentatge d’acceptació molt positiu”, ha dit.

Quant a la distribució de test d’anticossos en farmàcies per a l’autodiagnòstic, Illa ha indicat que cal ser prudents perquè en absolut són “un passaport de seguretat” i el seu resultat positiu ha de ser confirmat per una PCR d’un centre de salut.

Quant als protocols que diferents comunitats han traslladat al Ministeri de Sanitat, s’estan estudiant i s’espera poder adoptar una decisió al llarg d’aquesta setmana.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |